HomeGlobalLebih 1,600 kanak-kanak dibunuh Israel di Gaza dalam dua minggu - DCIP

Lebih 1,600 kanak-kanak dibunuh Israel di Gaza dalam dua minggu – DCIP

RAMALLAH: Pertahanan untuk Kanak-kanak Antarabangsa – Palestin (DCIP) pada Sabtu mengumumkan bahawa tentera pendudukan Israel telah membunuh sekurang-kurangnya 1,661 kanak-kanak semasa pencerobohan berterusan ke atas Gaza sejak 7 Oktober. Dalam tempoh yang sama, tambahan 27 kanak-kanak dibunuh oleh tentera Israel di Tebing Barat. Ini purata kira-kira 120 kanak-kanak terbunuh setiap hari.

Dalam satu kenyataan akhbar, DCIP menegaskan bahawa jumlah kematian, termasuk kanak-kanak, di Gaza bukanlah muktamad, memandangkan terdapat kira-kira 1,400 individu masih hilang di bawah runtuhan bangunan yang musnah. Ini bermakna jumlah sebenar mangsa adalah lebih tinggi.

DCIP menjelaskan bahawa kanak-kanak Palestin yang terselamat daripada pengeboman dahsyat Israel di seluruh Gaza mengalami krisis kemanusiaan yang teruk. Ini memburukkan lagi trauma psikologi dan emosi yang terbina sejak 16 tahun lalu akibat sekatan Israel dan serangan tentera ke atas enklaf itu.

Trauma yang dialami oleh kanak-kanak Gaza melangkaui penderitaan peribadi, kata DCIP. “Menyaksikan kematian kanak-kanak lain memburukkan lagi pengalaman pahit mereka, meninggalkan parut yang tidak dapat dihapuskan pada kesejahteraan mental mereka. Selain itu, kemusnahan sepenuhnya seluruh keluarga dalam sekelip mata menghancurkan asas rumah tangga ini.”

“Kanak-kanak, yang pernah mendapat keselamatan dan keselesaan dalam dakapan keluarga mereka, kini menjadi yatim piatu,” tambah organisasi itu. – WAFA

Author

Pilihan Editor