HomeBeritaMahkamah & JenayahOperasi sindiket scammer berselindung di kondominium ternama

Operasi sindiket scammer berselindung di kondominium ternama

 

KUALA LUMPUR: Polis Kuala Lumpur meminta pihak pengurusan kondominium mewah di seluruh ibu negara mengambil maklum berhubung lambakan sindiket ‘calling centre’ yang berselindung di premis tersebut.

Ia susulan beberapa siri serbuan dilakukan pihaknya dalam tempoh dua bulan baru-baru ini mendapati majoriti sindiket penipuan tersebut beroperasi di kondominium ternama.

Ketua Polis Kuala Lumpur, Datuk Allaudeen Abdul Majid berkata, Badan Pengurusan Bersama (JMB) serta Perbadanan Pengurusan (MC) bangunan tersebut perlu mengambil berat berhubung modus operandi scammer ini.

Kata beliau, pihaknya tidak menolak kemungkinan penglibatan pengawal keselamatan bangunan yang secara tidak langsung membantu memudahkan pergerakan ahli sindiket keluar masuk premis tanpa pemeriksaan rapi.

“Dalam tempoh tersebut, 343 tangkapan dilakukan dan 10 (kes) sudah dituduh, kita agak bimbang dengan semua tangkapan ini kerana membabitkan premis mewah, kalau saya sebut nama kondominium ini anda semua pasti terkejut.

“Kita tidak menolak kemungkinan akan melakukan pemeriksaan terhadap pengawal keselamatan kodominium tersebut, kita percaya ada mereka yang terlibat dengan sindiket ini.

“Bagaimana sebuah kondominium mewah boleh membenarkan individu warga asing untuk keluar masuk premis itu dengan mudah? Saya sarankan pihak pengurusan ambil maklum isu ini,” katanya.

Beliau berkata demikian ketika ditemui pemberita selepas Perhimpunan Bulanan Polis Kuala Lumpur, di Ibu Pejabat Polis Kontinjen (IPK) Kuala Lumpur, di sini, hari ini.

Tegas Allaudeen, tindakan tegas diambil bagi menjaga keharmonian serta memastikan Kuala Lumpur tidak dijadikan sebagai hab utama sindiket ‘calling centre’ beroperasi.

“Kondominium ini berterabur di seluruh Kuala Lumpur, kita sedang berusaha untuk bekerjasama dengan pengurusan kondominium ini.

“Kita tak mahu Kuala Lumpur terus menjadi lubuk sindiket ‘calling centre’ beroperasi, Bahagian Siasatan Jenayah Komersial Daerah sudah digerakkan untuk membanteras sindiket habis-habisan,” katanya.- Kosmo!

Author

Pilihan Editor