HomeGlobalPengarang Yahudi Perancis Jacob Cohen rayu sokongan kepada Gaza

Pengarang Yahudi Perancis Jacob Cohen rayu sokongan kepada Gaza

PENGARANG Yahudi Perancis, Jacob Cohen telah merayu sokongan kepada Gaza terhadap “pendudukan Zionis.”

Cohen menegaskan dalam video yang disiarkan di YouTube bahawa “musuh Zionis,” merujuk kepada Israel, telah bergerak untuk melemahkan penentangan Palestin untuk mengawal sepenuhnya Palestin.

Sambil menggariskan bahawa konflik Israel-Palestin yang berterusan akan mempunyai kesan di seluruh Timur Tengah, beliau berkata: “Perjuangan ini adalah untuk semua orang Arab.”

Cohen juga menggesa pendirian Arab bersatu menyokong Gaza, menggesa agar perbezaan ideologi dan politik diketepikan.

Konflik di Gaza, yang berada di bawah pengeboman dan sekatan Israel sejak 7 Oktober, bermula apabila kumpulan pejuang Palestin, Hamas memulakan Operasi Banjir Al-Aqsa — serangan mengejut pelbagai serampang yang termasuk bertubi-tubi pelancaran roket dan penyusupan ke Israel oleh darat, laut dan udara.

Hamas berkata, pencerobohan itu sebagai tindakan balas terhadap penyerbuan Masjid Al-Aqsa dan keganasan yang semakin meningkat oleh peneroka Israel terhadap rakyat Palestin.

Tentera Israel kemudian melancarkan pengeboman tanpa henti ke atas sasaran Hamas di Semenanjung Gaza.

Lebih 7,900 orang terbunuh dalam konflik itu, termasuk sekurang-kurangnya 6,546 rakyat Palestin dan 1,400 warga Israel.

2.3 juta penduduk Gaza telah kehabisan makanan, air, ubat-ubatan dan bahan api, dan konvoi bantuan yang dibenarkan masuk ke Gaza hanya membawa sebahagian kecil daripada apa yang diperlukan. – Anadolu

Author

Pilihan Editor