HomeSukanPenyokong Celtic pamer bendera Palestin pada perlawanan Liga Juara-Juara

Penyokong Celtic pamer bendera Palestin pada perlawanan Liga Juara-Juara

 

KUMPULAN penyokong Celtic mempamerkan bendera Palestin pada perlawanan Liga Juara-Juara UEFA menentang Atletico Madrid pada Rabu, walaupun dilarang oleh kelab Scotland itu.

Briged Hijau sebelum ini mengumumkan bahawa mereka akan menunjukkan sokongan mereka kepada Palestin dengan mempamerkan benderanya pada perlawanan Rabu.

Mereka telah pun dilarang oleh kelab daripada menghadiri perlawanan di tempat lawan selepas mempamerkan bendera pada beberapa perlawanan.

Dalam mesej kepada penyokong sebelum perlawanan Rabu, pemain dan kakitangan kejurulatihan dari kedua-dua pihak berkata, mereka akan memakai lilitan lengan hitam “sebagai menunjukkan rasa hormat dan sokongan kepada semua yang terjejas akibat konflik.”

Konflik di Gaza bermula apabila kumpulan Palestin Hamas memulakan Operasi Banjir Al-Aqsa – serangan mengejut pelbagai serampang yang termasuk bertubi-tubi pelancaran roket dan penyusupan ke Israel melalui darat, laut dan udara.

Ia berkata, pencerobohan itu sebagai membalas dendam terhadap penyerbuan Masjid Al-Aqsa dan keganasan yang semakin meningkat oleh peneroka haram Israel terhadap rakyat Palestin.

Tentera Israel kemudian melancarkan kempen udara tanpa henti terhadap Semenanjung Gaza.

Lebih 7,900 orang terbunuh dalam konflik itu, termasuk sekurang-kurangnya 6,546 rakyat Palestin dan 1,400 warga Israel.

2.3 juta penduduk Gaza telah kehabisan makanan, air, ubat-ubatan dan bahan api, dan konvoi bantuan baru-baru ini yang dibenarkan masuk ke Gaza hanya membawa sebahagian kecil daripada apa yang diperlukan. – Anadolu

Author

Pilihan Editor