HomeGlobalPerang Israel-Gaza: Bella Hadid buat pendirian 'bersama kemanusiaan' dalam Instagram

Perang Israel-Gaza: Bella Hadid buat pendirian ‘bersama kemanusiaan’ dalam Instagram

 

MODEL Bella Hadid pada Khamis membuat komen umum pertamanya mengenai perang Israel-Gaza, menulis dalam catatan Instagram bahawa dia bersedih atas kehilangan nyawa di kedua-dua belah pihak.

“Melihat akibat daripada serangan udara di Gaza, saya berdukacita dengan semua ibu yang kehilangan anak dan anak-anak yang menangis sendirian, semua bapa, abang, kakak, pakcik, makcik, kawan-kawan yang tidak akan pernah lagi berjalan di bumi ini,” katanya.

Hadid terkenal dengan sokongan vokalnya terhadap Palestin. Bapanya berketurunan Palestin dilahirkan di Nazareth dan dia dan keluarganya melarikan diri berikutan penubuhan Israel pada tahun 1948.

Slaid pertama siaran sosialnya ialah video mash-up yang memaparkan seseorang yang memakai keffiyeh menyanyikan lagu Pasukan oleh Lorde, bersama-sama dengan klip lama konflik Palestin-Israel. Slaid kedua memaparkan teks kenyataannya.

“Saya berkabung untuk keluarga Israel yang berhadapan dengan kesakitan dan kesan akibat 7 Oktober,” katanya.

“Tidak kira sejarah negara, saya mengutuk serangan pengganas ke atas mana-mana orang awam, di mana-mana sahaja. Mencederakan wanita dan kanak-kanak serta menimbulkan keganasan tidak dan tidak akan memberi apa-apa kebaikan untuk gerakan Bebaskan Palestin.”

Sebelum ini, Hadid telah menyiarkan di Instagram tentang Palestin, termasuk mempersoalkan platform sosial itu kerana didakwa “menutup” hantarannya.

Israel melakukan pengepungan terhadap Gaza, dengan pengeboman udara setiap hari selepas pejuang Hamas melancarkan serangan maut ke atas komuniti Israel berhampiran Semenanjung Gaza. Kira-kira 1,400 orang terbunuh dan kira-kira 220 telah dijadikan tebusan.

“Perang mempunyai undang-undang – dan ia mesti ditegakkan, tidak kira apa pun,” tulis Hadid.

“Kita perlu terus menekan pemimpin kita, di mana sahaja kita berada, untuk tidak melupakan keperluan mendesak penduduk Gaza, dan memastikan bahawa orang awam Palestin yang tidak bersalah tidak menjadi mangsa yang dilupakan dalam perang ini.”

Kementerian kesihatan Gaza pada Khamis berkata, sekurang-kurangnya 6,700 rakyat Palestin telah terbunuh setakat ini.

Hadid menyeru masyarakat antarabangsa untuk menangani krisis kemanusiaan di enklaf itu, dan menyediakan keperluan seperti bahan api untuk hospital dan makanan serta air bersih untuk orang awam.

“Saya berdiri bersama kemanusiaan, mengetahui bahawa keamanan dan keselamatan adalah milik kita semua,” katanya dalam hantaran itu.

Kakaknya, Gigi Hadid menyiarkan kenyataan awal bulan ini dan ramai peminat tertanya-tanya sama ada Bella Hadid akan mengatakan sesuatu tentang perang itu.

Pada permulaan catatan Bella, dia berkata: “Maafkan saya kerana tidak bersuara.”

Dia berkongsi bahawa dia telah menerima ugutan bunuh, dengan nombor telefonnya dibocorkan secara terbuka, sebagai sebab kelewatan dalam mengulas mengenai keganasan itu. – The National

Author

Pilihan Editor