HomeBeritaPerkataan kafir bukan hina orang bukan Islam - Zamri

Perkataan kafir bukan hina orang bukan Islam – Zamri

CYBERJAYA: Masyarakat bukan Islam tidak perlu terasa hati dengan perkataan kafir kerana ia tidak membawa sebarang maksud penghinaan.

Pengerusi Majlis Ulama Ikatan Muslimin Malaysia (ISMA), Datuk Zamri Hashim berkata, perkataan kafir atau al-kufr dari bahasa Arab membawa maksud menutupi sesuatu.

Menurutnya, orang yang masih belum membuka hatinya dan masih kekal menutupi sanubarinya untuk menerima Islam sebagai agama, mengesakan ALLAH SWT, mengimani Nabi Muhammad SAW sebagai rasul terakhir itu dinamakan kafir.

“Perkataan kafir itu sendiri sesekali tidak membawa maksud penghinaan yang perlu ditakuti. Bahkan di dalam al-Quran sendiri ada surah khas yang dinamakan sebagai surah Al-Kafiruun.

“Surah ini sangat mudah difahami. Orang Islam dan bukan Islam boleh terus memahaminya walaupun hanya membaca terjemahannya,” katanya dalam satu kenyataan pada Selasa.

Jelas Zamri, secara kesimpulan, perkataan kafir itu merupakan istilah al-Quran yang tidak mengandungi apa-apa maksud penghinaan, bahkan satu istilah pengenalan bagi golongan yang masih menutup hatinya menerima Islam.

Menurutnya, kesudahan orang kafir selepas mati itu adalah kepercayaan umat Islam dan juga tidak mampu dipaksa untuk dipercayai oleh orang bukan Islam, sebagaimana kepercayaan agama lain yang tidak boleh memaksa orang Islam mempercayainya.

Beliau berkata, penjelasan tersebut diharap dapat memperbetulkan salah faham mengenai maksud perkataan kafir tersebut selepas terdapat video tular di aplikasi TikTok berhubung isu tersebut.

Sebuah portal sebelum ini melaporkan, seorang bekas pemimpin MCA, Datuk Seri Ti Lian Ker kurang senang dengan perkataan kafir bagi merujuk golongan bukan Islam di negara ini.

Bekas Timbalan Menteri itu menganggap perkataan tersebut digunakan berkali-kali oleh pemimpin PAS, dengan cara yang merendahkan dalam saat-saat keterlaluan atau untuk merasa diri lebih baik.

Author

Pilihan Editor