HomeGlobalSeorang kanak-kanak Palestin terbunuh, 2 cedera setiap 10 minit semasa perang di...

Seorang kanak-kanak Palestin terbunuh, 2 cedera setiap 10 minit semasa perang di Gaza – UNRWA

SERANGAN Israel telah membunuh seorang kanak-kanak Palestin setiap 10 minit secara purata sepanjang bulan lalu di Gaza, kata Agensi Bantuan dan Kerja Raya PBB (UNRWA) pada Isnin.

“Secara purata, seorang kanak-kanak terbunuh dan dua cedera setiap 10 minit semasa perang,” kata UNRWA dalam satu kenyataan yang disiarkan di X.

“Melindungi orang awam semasa konflik bukanlah satu aspirasi atau cita-cita; ia adalah kewajipan dan komitmen kepada kemanusiaan kita bersama,” tambahnya.

UNRWA ialah agensi utama PBB yang beroperasi di Genting Gaza, di mana sekolah-sekolahnya kini menempatkan kira-kira 670,000 penduduk Palestin yang kehilangan tempat tinggal yang mencari perlindungan daripada serangan Israel yang tidak henti-henti. Agensi bantuan itu telah kehilangan sekurang-kurangnya 70 kakitangannya sejak serangan bermula.

Israel telah melancarkan serangan udara dan darat ke atas Genting Gaza berikutan serangan rentas sempadan oleh kumpulan pejuang Palestin Hamas pada 7 Oktober.

Pengeboman Israel di Genting Gaza telah membunuh sekurang-kurangnya 10,022 rakyat Palestin, termasuk 4,104 kanak-kanak dan 2,641 wanita. Angka kematian Israel hampir 1,600, menurut angka rasmi.

Selain jumlah korban yang besar dan pemindahan besar-besaran akibat pengepungan wilayah Israel, bekalan asas juga semakin berkurangan untuk 2.3 juta penduduk Gaza. – Anadolu

Author

Pilihan Editor