HomeGlobal39 warga Palestin dibebas dari penjara Israel dalam kumpulan kedua pertukaran tahanan

39 warga Palestin dibebas dari penjara Israel dalam kumpulan kedua pertukaran tahanan

PIHAK berkuasa Israel membebaskan 39 rakyat Palestin, termasuk enam wanita dan 33 bawah umur, dari penjara Israel pada Ahad sebagai sebahagian daripada kumpulan kedua perjanjian pertukaran tahanan antara Israel dan kumpulan pejuang Palestin, Hamas.

Awal Sabtu, 13 warga Israel dan empat warga asing dibebaskan dari Gaza dengan penyelarasan dengan Jawatankuasa Palang Merah Antarabangsa (ICRC).

Menurut agensi berita rasmi Palestin, WAFA, sebuah bas ICRC membawa 34 tahanan Palestin dari penjara Ofer Israel ke Al-Bireh di Tebing Barat tengah.

WAFA berkata, ratusan rakyat Palestin berkumpul di dataran perbandaran Al-Bireh untuk meraikan pembebasan tahanan.

Baki lima tahanan dari Baitulmuqaddis Timur yang diduduki telah dibebaskan dari penjara Al-Masqoubiyeh di mana ahli keluarga menyambut mereka.

Israel dan Hamas menukar 41 warga Israel dan warga asing dengan 78 warga Palestin dari penjara Israel dua kelompok pertukaran tahanan yang dilakukan pada hari pertama dan kedua bagi jeda kemanusiaan selama empat hari.

Di bawah perjanjian itu, tebusan dan banduan akan dibebaskan dalam dua kelompok dalam tempoh empat hari.

Israel melancarkan kempen ketenteraan besar-besaran di Genting Gaza berikutan serangan rentas sempadan oleh Hamas pada 7 Oktober.

Ia telah membunuh sekurang-kurangnya 14,854 rakyat Palestin, termasuk 6,150 kanak-kanak dan lebih 4,000 wanita, menurut pihak berkuasa kesihatan di kawasan itu.

Angka kematian rasmi Israel berjumlah 1,200 orang. – Anadolu

Author

Pilihan Editor