HomeBerita5G sepenuhnya di Selangor pada 2025

5G sepenuhnya di Selangor pada 2025

CYBERAYA: Selangor dijangka menerima liputan 5G sepenuhnya termasuk kawasan luar bandar, menjelang 2025.

Exco Agama Islam dan Pembudayaan Inovasi, Dr. Mohammad Fahmi Ngah berkata, inisiatif itu kini giat dijalankan dengan kerjasama kerajaan negeri dengan Suruhanjaya Komunikasi dan Multimedia Malaysia (SKMM).

“Capaian 5G di Selangor sehingga kini adalah 94.3 peratus, namun sasaran kerajaan negeri untuk capaian internet jenis ini adalah 96.3 peratus.

“Kerajaan negeri akan menjadi pemudah cara kepada SKMM sekiranya perlunya untuk membina pencawang telekomunikasi baharu sekiranya diperlukan,” katanya memetik Utusan pada Isnin.

Dalam perkembangan lain, Fahmi memaklumkan sebanyak 35 buah Pusat Ekonomi Digital (PEDi) baharu akan dibina SKMM di semua kawasan Dewan Undangan Negeri (DUN), mulai suku kedua tahun hadapan.

Menurutnya, kebanyakannya akan dibina di sekitar daerah Petaling dan Klang, bagi merancakkan ekonomi digital di kawasan berkenaan.

“Kerajaan negeri tidak mengeluarkan sebarang kos untuk membina PEDi dan ini adalah satu berita gembira kerana duit rakyat negeri Selangor tidak dikeluarkan.

“Ketika ini, terdapat 48 buah PEDi di seluruh negeri yang menggunakan rangkaian internet Wifi Smart Selangor.

“Tapi 48 buah pusat ini akan menggunakan rangkaian internet daripada enam syarikat telekomunikasi tempatan selepas ini,” maklumnya.

Author

Pilihan Editor