HomeGlobal7,000 orang hilang tempat tinggal, pesakit, kakitangan perubatan di hospital Al-Shifa 'berdepan...

7,000 orang hilang tempat tinggal, pesakit, kakitangan perubatan di hospital Al-Shifa ‘berdepan kematian’

BANDAR GAZA, Palestin: Lebih 7,000 orang yang kehilangan tempat tinggal, pesakit, dan kakitangan perubatan di Hospital Al-Shifa “berdepan dengan kematian akibat kekurangan air dan makanan” yang disebabkan oleh sekatan tentera Israel, lapor pejabat media Gaza pada Khamis.

Menurut kenyataan yang dikeluarkan di Telegram, pejabat itu menekankan situasi kritikal, menyatakan bahawa “tiada makanan, air, atau susu untuk bayi di Hospital Al-Shifa.”

“Kami mungkin kehilangan sebilangan kanak-kanak yang kekurangan zat makanan di hospital kerana bekalan elektrik terputus, menyebabkan mereka tidak dapat menggunakan inkubator,” katanya.

Pejabat media menekankan “keadaan teruk di Hospital Al-Shifa, yang menempatkan 650 pesakit dan kira-kira 7,000 individu yang dipindahkan. Pasukan perubatan, pesakit dan individu yang berpindah bergelut untuk terus hidup kerana ketiadaan keperluan hidup.”

Kenyataan itu menegaskan bahawa “pasukan Israel telah memusnahkan semua kenderaan di pekarangan hospital dan enggan membenarkan kakitangan perubatan atau pesakit pergi.”

Pejabat media Gaza “merayu untuk campur tangan antarabangsa segera untuk menyelamatkan mereka yang ada di pekarangan itu.”

Ia melaporkan bahawa “tentera Israel menjalankan operasi mencari dan pemeriksaan di dalam Hospital Al-Shifa, memindahkan mayat syuhada ke lokasi yang tidak diketahui. Pasukan penaklukan telah menukar kemudahan itu menjadi berek tentera.”

Kenyataan itu menggesa “tekanan antarabangsa untuk membebaskan kawasan Al-Shifa daripada tentera Israel, mengeluarkan tentera dan kereta kebalnya, dan menolak naratif Israel mengenai senjata yang ada di hospital, menyifatkan ia sebagai palsu.”

Ia berkata, “Al-Shifa dan hospital di Gaza adalah institusi kemanusiaan, dan mereka tidak akan membenarkan mereka digunakan sebagai pentas untuk operasi ketenteraan.”

Pada petang Khamis, tentera Israel mengepung Hospital Al-Ahli Baptist, kemudahan kesihatan terakhir yang beroperasi di Gaza, kata Persatuan Bulan Sabit Merah Palestin.

Selama beberapa hari, serangan dan sekatan Israel telah menyasarkan semua hospital di utara Genting Gaza, memetik “kehadiran ibu pejabat pejuang,” dakwaan yang dinafikan Hamas dan pegawai Palestin di Gaza berulang kali. – Anadolu

Author

Pilihan Editor