HomeTeknologiApple mula rakaman gambar jalan di Malaysia

Apple mula rakaman gambar jalan di Malaysia

APPLE Maps mempunyai ciri melihat rakaman gambar panoramik 360-darjah, sekaligus memberikan pengalaman seumpama Google Street View, dinamakan sebagai Look Around. Selepas terhad di beberapa negara, kini Apple mengumumkan akan memulakan rakaman di Malaysia untuk ciri berkenaan bermula 10 November 2023.

Mengikut jadual yang dipaparkan oleh Apple, mereka akan memulakan rakaman bermula di Selangor, dan diperluaskan ke negeri-negeri lain secara berperingkat. Keseluruhan rakaman di Malaysia dijangka akan tamat pada 25 Julai 2024 kelak, berakhir di Sarawak.

Hasil rakaman ini akan dihimpunkan untuk digunakan pada ciri Look Around yang dijangka akan diperkenalkan kepada pengguna tempatan dengan sokongan peta Malaysia selepas segalanya dihimpunkan kelak.

Apple menyatakan mereka akan mengumpulkan data pemetaan ini dalam sejumlah kaedah, termasuk menggunakan kenderaan yang bergerak di jalan raya untuk rakaman data.

Dengan perkongsian ini, sama-sama kita nantikan kenderaan Apple Maps berlegar di jalan raya Malaysia, disamping pelbagai wakil Apple yang akan mengumpulkan data dalam menambah-baik sistem pemetaan Apple Maps. – Amanz

Authors

Pilihan Editor