HomeGlobalBriged Al-Qassam bunuh beberapa askar Israel, musnahkan 29 kenderaan tentera di Gaza

Briged Al-Qassam bunuh beberapa askar Israel, musnahkan 29 kenderaan tentera di Gaza

 

BANDAR GAZA, Palestin: Briged Al-Qassam, sayap tentera kumpulan Palestin Hamas, mengumumkan pada lewat Ahad bahawa ia membunuh sejumlah askar Israel dan memusnahkan 29 kenderaan tentera Israel di beberapa kawasan di Genting Gaza.

Briged itu, dalam satu kenyataan di Telegram, berkata bahawa pejuangnya pada Ahad membunuh dan mencederakan tentera Zionis bersembunyi di dalam sebuah bangunan di Juhor ad-Dik, kejiranan di Bandar Gaza, selepas menyasarkannya dengan dua peluru TBG anti-kubu dan anti-individu serta bertempur dengan mereka menggunakan mesingan.

Kenyataan itu menambah: “29 kenderaan Zionis telah musnah sepenuhnya atau sebahagiannya di semua kawasan pencerobohan ke Genting Gaza.”

Dalam kenyataan lain pada petang Ahad, briged menyatakan ia menyasarkan kenderaan Israel di selatan Gaza dengan roket.

Kumpulan itu juga berkata, ia menyasarkan pangkalan tentera Tzeelim di Gurun Negev dengan tembakan serentak roket.

Terdahulu pada Ahad, Briged Al-Qassam berkata bahawa ia membunuh enam tentera Israel di kejiranan Juhor ad-Dik di tenggara Bandar Gaza.

Sejak Israel mula mengebom Gaza pada 7 Oktober, sekurang-kurangnya 13,000 rakyat Palestin telah terbunuh, termasuk lebih 9,000 wanita dan kanak-kanak, dan lebih 30,000 yang lain telah cedera, menurut angka terkini.

Beribu-ribu bangunan, termasuk hospital, masjid dan gereja, juga telah rosak atau musnah dalam serangan udara dan darat yang tidak henti-henti Israel ke atas kawasan yang dikepung itu.

Sekatan Israel juga telah memutuskan Gaza daripada bekalan bahan api, elektrik dan air, dan mengurangkan penghantaran bantuan kepada aliran kecil.

Angka kematian Israel, sementara itu, adalah sekitar 1,200, menurut angka rasmi. – Anadolu

Author

Pilihan Editor