HomeBeritaViralBukan 'fast food' sahaja datang dari Israel - Ustaz Don ulas isu...

Bukan ‘fast food’ sahaja datang dari Israel – Ustaz Don ulas isu boikot ‘berat sebelah’

CYBERJAYA: Pendakwah terkenal, Ustaz Don Daniyal tampil memberi pendapat berhubung tindakan segelintir individu memboikot barangan dari Israel sebagai tanda solidariti terhadap Palestin.

Ustaz Don menerusi TikTok Suriamalaysia memaklumkan, tindakan boikot pernah dilakukan oleh Rasulullah namun, dilakukan dengan penuh hikmah iaitu dengan tujuan memberikan iktibar.

“Dalam Islam ada boikot. Nabi ada boikot sahabat nabi yang tak turun perang, jadi memang ada perbuatan boikot.

“Bila kita nak boikot buatlah mengikut perintah Ulul Amri, maksudnya jangan boikot membabi buta. Boikot ini bersasar, ada tujuan dan matlamat.

“Nabi buat dengan para sahabat untuk memberi pengajaran, bukan untuk membinasakan seseorang,” katanya.

Jelas Ustaz Don, kesan daripada tindakan memboikot tanpa ilmu boleh menyebabkan segelintir pekerja di syarikat yang didakwa dari Israel kehilangan sumber pendapatan.

“Hari ini ramai orang cakap tentang makanan segera dan banyak berlaku kepada kawan-kawan kita yang bekerja di kedai makanan segera kena berhenti kerja dan sebagainya.

“Ia bukan satu benda yang senang bagi seseorang yang kerja dan menanggung keluarga, balik rumah beritahu yang dia telah dibuang kerja,” ujarnya.

Sementara itu, beliau turut mempersoalkan sesetengah individu yang didakwa hanya memboikot syarikat makanan segera sedangkan jika dilihat banyak jenama besar yang menyokong dan berasal dari negara haram itu.

“Kenapa orang hanya tuju kepada makanan segara semata-mata? Kenapa syarikat-syarikat yang daripada Israel sendiri kita tak pernah bincang pun? Tak pernah pun orang suruh mereka letak jawatan.

“Seolah-olah pada saya nampak berat sebelah. Orang yang berjawatan besar, berkuasa dan mempunyai syarikat tiada siapa pun nak boikot.

“Sebaliknya, rakyat marhaen yang kita boleh ‘titik’, kita ‘titik’ sampai teruk kehidupan dia.

“Kita semua maklum di negara kita, cawangannya dimiliki oleh orang Islam sendiri, dijaga dan tidak diberikan langsung sumbangan dan sebagainya (kepada Israel).

“Perkara itu dimaklumkan setiap tahun kepada kita, tapi masih juga ada orang buat (boikot),” jelasnya.

Sebelum mengakhiri, Ustaz Don menasihatkan pentingnya mengambil tahu latar belakang jenama tersebut sebelum memboikot.

“Jangan boikot sewenang-wenangnya kerana kita akan membinasakan institusi kekeluargaan seseorang. Berjuang mesti ada arah tuju dan berpandu.

“Bukan makanan segera sahaja yang datang dari Israel, banyak lagi syarikat yang besar yang berasaskan Israel.

“Ambil dengan berhikmah, fikir sebagai seorang yang matang dan tengok apa yang terjadi,” akhirinya.

Author

Pilihan Editor