HomeGlobalDatuk Bandar Bosnia failkan aduan terhadap ahli perniagaan Israel atas dakwaan gangguan

Datuk Bandar Bosnia failkan aduan terhadap ahli perniagaan Israel atas dakwaan gangguan

BELGRADE, Serbia: Datuk Bandar Bosnia dan Herzegovina, Sarajevo, telah memfailkan aduan jenayah terhadap seorang ahli perniagaan Israel selepas mengalami gangguan selama berbulan-bulan kerana enggan mematuhi permintaannya dan mengutuk serangan Israel ke atas Gaza.

Benjamina Karic memfailkan aduan itu dengan Pentadbiran Polis Persekutuan terhadap Amir Gross Kabiri, presiden Kumpulan Abraham dan pengarah eksekutif Aluminij Mostar.

“Saya menjadi sasaran lelaki ini apabila saya enggan membenarkan plak di Dewan Bandaraya ditutup untuk tujuan meraikan Hari Negara Israel, dan (kerana enggan menjawab) beberapa permintaan lain yang saya anggap provokatif,” kata Karic.

Menurut kenyataannya, dia telah menjadi mangsa gangguan hampir setiap hari oleh Kabiri.

“Serangan menjadi lebih kejam apabila saya secara terbuka mengutuk pembunuhan orang awam yang tidak bersalah di Palestin, tetapi juga pembunuhan orang awam yang tidak bersalah di Israel,” kata Karic.

Karic berkata, Kabiri menghantar gambar kanak-kanak yang dibunuhnya melalui rangkaian sosial dan menuduhnya menyokong kumpulan pejuang Palestin Hamas.

Israel telah melancarkan serangan udara dan darat tanpa henti di Genting Gaza berikutan serangan rentas sempadan oleh Hamas pada 7 Oktober.

Angka kematian rakyat Palestin akibat serangan Israel di Genting Gaza telah meningkat kepada 14,854, kata pejabat media kerajaan di kawasan yang disekat pada Khamis.

Mangsa termasuk 6,150 kanak-kanak dan lebih 4,000 wanita, manakala lebih 36,000 orang telah cedera, katanya.

Kira-kira 7,000 orang masih tidak dapat dikesan, termasuk lebih 4,700 kanak-kanak, tambahnya.

Angka kematian Israel, sementara itu, adalah sekitar 1,200, menurut angka rasmi. – Anadolu

Author

Pilihan Editor