HomeBeritaDitipu bakal suami, wanita rugi RM170,000

Ditipu bakal suami, wanita rugi RM170,000

CYBERJAYA: Impian seorang pembantu tadbir mendirikan rumah tangga menjadi lebur apabila dia menjadi mangsa sindiket penipuan menerusi laman sosial sehingga kehilangan wang simpanannya berjumlah RM170,408, Oktober lalu.

Ketua Polis Pahang, Datuk Seri Yahaya Othman berkata, mangsa berusia 40 tahun itu diperdaya seorang individu dikenali melalui laman sosial, Instagram.

Menurutnya, siasatan awal mendapati mangsa berkenalan dengan suspek yang memperkenalkan dirinya Fahad Ramzan.

“Hasil siasatan awal, kejadian berlaku pada Oktober lalu yang mana mangsa melayari laman Instagram dan berkenalan dengan seorang lelaki dipercayai rakyat tempatan.

“Suspek dan mangsa kemudiannya mula berhubung secara serius melalui aplikasi WhatsApp dan suspek turut berjanji untuk berkahwin dengan mangsa. Susulan itu mangsa mula mempercayai lelaki berkenaan,” katanya memetik Utusan.

Tambah beliau, selepas perkenalan itu, Fahad meminjam wang mangsa sebanyak RM1,500 sebagai permulaan.

Menurutnya, suspek kononnya menggunakan alasan membuat pembayaran bil hospital miliknya dan berjanji akan memulangkan semula wang dipinjam tersebut.

“Sejak itu, Fahad berterusan meminjam wang mangsa lagi atas pelbagai alasan yang boleh memperdayakannya.

“Setakat ini, mangsa sudah membuat sembilan kali transaksi bermula dari 24 Oktober lalu sehingga 14 November lalu dan jumlah keseluruhan kerugian adalah sebanyak RM170,408.50.

“Akibat merasakan dirinya sudah tertipu mangsa membuat laporan polis di Ibu Pejabat Polis Daerah (IPD) Bentong dan kes disiasat di bawah Seksyen 420 Kanun Keseksaan kerana menipu,” ujarnya.

Author

Pilihan Editor