HomeGlobalIsrael lebih suka tebusan mati daripada gencatan senjata - Bekas Marin AS

Israel lebih suka tebusan mati daripada gencatan senjata – Bekas Marin AS

ISRAEL bersetuju gencatan senjata dan pertukaran tahanan dengan gerakan Hamas. Scott Ritter, bekas pemeriksa senjata Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu dan Marin Amerika Syarikat (AS), berkata perjanjian itu adalah kemenangan bagi Palestin dan penghinaan bagi negara Zionis.

Kerajaan Israel lebih suka melihat tebusan yang ditahan di Genting Gaza mati daripada menukar mereka dengan wanita dan kanak-kanak Palestin, kata seorang pejuang keamanan terkemuka.

Pengantara Qatar mengumumkan perjanjian gencatan senjata antara Israel dan pergerakan Hamas Palestin lewat pada Selasa.

Di bawah perjanjian itu, Israel dan Hamas akan mematuhi “jeda kemanusiaan” selama empat hari. Hamas akan membebaskan 50 wanita dan kanak-kanak yang dijadikan tebusan dalam pencerobohan 7 Oktober ke selatan Israel, manakala Israel akan membebaskan 150 wanita dan kanak-kanak Palestin di bawah umur 19 tahun yang ditahan di penjaranya.

Itu masih akan meninggalkan hampir 200 warga Israel, kebanyakannya askar Pasukan Pertahanan Israel (IDF), ditawan di Genting Gaza yang terkepung, di mana rakan-rakan mereka telah melancarkan serangan pengeboman dan darat selama lebih sebulan setengah.

Kira-kira 13,000 rakyat Palestin telah terbunuh dan 33,000 cedera, tiga perempat daripada mereka wanita, kanak-kanak dan warga tua. Israel telah menyemak semula jumlah kematiannya sendiri pada 7 Oktober kepada 1,200.

Bekas pemeriksa senjata PBB, Scott Ritter memberitahu Sputnik bahawa sesiapa “yang mengambil berat tentang kemanusiaan dan manusia” harus mengalu-alukan berita baik perjanjian itu.

Tetapi dia berhujah bahawa kerajaan Israel tidak pernah mahu berada dalam kedudukan menukar tahanan “dari sudut doktrin”.

“Itulah sebabnya mereka menerima pakai sesuatu yang dipanggil arahan Hannibal, yang pada dasarnya memberitahu Pasukan Pertahanan Israel untuk membunuh tentera yang telah ditangkap oleh Hamas atau Hizbullah supaya mereka tidak boleh digunakan sebagai pengaruh terhadap Israel,” kata Ritter, “kerana ini lebih 200 tebusan sedang digunakan sekarang.”

Beliau menegaskan bahawa beberapa tebusan telah terbunuh dalam pengeboman yang menyebabkan sebahagian besar Bandar Gaza dan kawasan bandar lain menjadi runtuhan – malah semasa serbuan oleh Briged al-Qassam, sayap bersenjata Hamas, dan kumpulan militan lain. .

“Sesetengah orang mengatakan majoriti kematian yang dialami pada 7 Oktober, ketika tentera Israel menutup dengan pelbagai kibbutzes yang sedang diduduki oleh Hamas yang menahan tebusan dalam kereta kebal Israel, menembak bangunan, membunuh kedua-dua pejuang Hamas dan dan tebusan,” kata Ritter.

Dia membezakannya dengan matlamat Hamas, yang “menjadikan salah satu objektif utama mereka untuk mengambil tebusan untuk tujuan nyata menukar mereka dengan banduan yang ditahan.”

“Jadi ini adalah kemenangan besar untuk Hamas,” tegas Ritter. “Ini adalah salah satu objektif utama yang mereka tetapkan dalam operasi banjir Al-Aqsa untuk menangkap orang Israel, membawa mereka kembali, menahan mereka, dan kemudian menukar mereka dengan pembebasan tawanan Palestin yang jika tidak Israel tidak berniat untuk membebaskannya.”

“Ingat, Israel telah berkata ‘kami tidak akan sekali-kali bersetuju dengan gencatan senjata’. Gencatan senjata adalah kemenangan untuk Hamas,” tambahnya. “Israel tidak akan membuat konsesi jika mereka menang. Israel kalah.”

Beliau menegaskan bahawa serangan 7 Oktober itu telah menghancurkan mitos kebal tentera Israel yang menyokong kewujudan negara Yahudi itu sejak penubuhannya pada 1948.

“Israel telah dimalukan. Tentera mereka, IDF yang dibanggakan, telah dikalahkan dalam pertempuran berdepan oleh Hamas,” kata Ritter. “Jika anda melihat rekod itu, pemerhati perisikan Israel telah melaporkan tentang potensi serangan Hamas untuk beberapa waktu sekarang. Ini adalah ketidakcekapan. Ini adalah kecuaian. Ini adalah fakta bahawa orang Israel tidak begitu baik kerana semua orang telah dibuat untuk mempercayai bahawa mereka adalah.”

Sementara itu, Al-Mayadeen News Lubnan berkata, IDF sengaja menyasarkan dua kakitangannya, wartawan Farah Omar dan jurukamera Rabih Memari, yang terbunuh dalam serangan dron berhampiran sempadan Israel.

IDF menegaskan dalam satu kenyataan bahawa ia hanya menyasarkan gerila Hizbullah – yang telah melancarkan kempen intensiti rendah untuk mengikat dan menganggarkan 100,000 tentera Israel di utara.

Pakar itu menyelar “keangkuhan” dakwaan Israel, apabila “mereka mati kerana Israel mengebom mereka dan kerana Israel tidak arif dalam memilih sasaran mereka.”

“Kami melihat ini dalam banyak peperangan sebelumnya,” kata Ritter. “Di Vietnam, Amerika Syarikat pernah membunuh orang awam, kemudian menanam senjata dan memanggil mereka Vietcong.” – Sputnik

Author

Pilihan Editor