HomeGlobalKematian orang awam dalam 1 bulan serangan Israel melebihi jumlah keseluruhan perang...

Kematian orang awam dalam 1 bulan serangan Israel melebihi jumlah keseluruhan perang Rusia-Ukraine

 

SERANGAN Israel ke atas Gaza sejak sebulan lalu telah mengakibatkan angka kematian orang awam yang lebih tinggi daripada perang Rusia-Ukraine yang berterusan sejak ia bermula 620 hari lalu.

Anadolu menyusun dan membandingkan korban awam di Gaza sejak 7 Oktober dan permulaan perang Rusia-Ukraine sejak 24 Februari 2022.

Menurut Kementerian Kesihatan Gaza, serangan Israel di enklaf Palestin yang terkepung setakat ini telah membunuh 10,022 rakyat Palestin, termasuk 4,104 kanak-kanak dan 2,641 wanita, mencederakan sekurang-kurangnya 24,000 orang.

Di Tebing Barat dan Baitulmaqdis yang diduduki, tentera Israel dan peneroka Yahudi telah membunuh 155 rakyat Palestin sejak 31 hari lalu.

Sehingga 8 Oktober 2023, sejumlah 9,806 orang awam telah terbunuh di Ukraine sejak permulaan perang dengan Rusia.

Ini bermakna 20 kali ganda lebih ramai orang awam terbunuh di Gaza sejak sebulan lalu berbanding di Ukraine, menunjukkan betapa dahsyatnya serangan Israel.

Lima kanak-kanak terbunuh setiap jam di Gaza

Menurut data Pertubuhan Kesihatan Sedunia (WHO), lebih 40 peratus daripada 7,028 rakyat Palestin yang terbunuh dalam serangan Israel sejak 7 Oktober adalah kanak-kanak, menunjukkan bahawa kira-kira lima kanak-kanak terbunuh setiap jam di Gaza.

Pertubuhan bukan kerajaan (NGO) Save The Children yang berpangkalan di UK mendedahkan bahawa jumlah kanak-kanak bawah umur yang terbunuh di Palestin dalam tempoh tiga minggu terakhir sahaja melebihi jumlah mereka yang terbunuh dalam konflik di seluruh dunia pada 2020, 2021 dan 2022.

Pengeboman hospital

Konflik semasa juga menyaksikan tentera Israel mengebom Hospital Al-Ahli Arabi Baptist dan Hospital Sahabat Turki-Palestin di Gaza, membunuh beribu-ribu orang awam, sementara turut menyasarkan persekitaran hospital lain yang bergabung dengan Persatuan Bulan Sabit Merah Palestin dan Indonesia.

Kemudahan penjagaan kesihatan terbesar di kawasan itu, Hospital Al-Shifa, tempat beribu-ribu orang yang cedera dan orang awam telah mencari perlindungan, juga telah menjadi sasaran tentera Israel.

Israel telah dituduh melakukan jenayah perang kerana kedua-dua serangan tenteranya secara langsung menyasarkan orang awam dan infrastruktur awam di Genting Gaza, serta sekatannya kerana ia memotong makanan penting, air, elektrik, bahan api, dan ubat-ubatan ke enklaf itu.

Menurut Konvensyen Geneva 1949, “Hospital awam yang dianjurkan untuk memberi penjagaan kepada mereka yang cedera dan sakit, orang lemah, dan kes bersalin, tidak boleh dalam keadaan apa pun menjadi objek serangan tetapi hendaklah pada setiap masa dihormati dan dilindungi oleh pihak-pihak yang berkonflik.”

Dalam serangan rentas sempadan yang berterusan sejak 8 Oktober antara tentera Israel dan Hizbullah, 61 anggota kumpulan Lubnan dan empat tentera Israel telah terbunuh.

Menurut Israel, 30 tentera telah terbunuh dalam pertempuran di Gaza sejak 31 Oktober, manakala Briged Al-Qassam, sayap bersenjata kumpulan pejuang Palestin Hamas yang berpangkalan di Gaza, menahan 242 tebusan Israel.

Korban orang awam di Ukraine

Sejak permulaan Rusia-Ukraine, pemimpin Barat telah berulang kali mengutuk dan mengenakan sekatan ke atas Moscow atas pembunuhan sewenang-wenangnya orang awam tetapi telah menutup mata terhadap pengeboman Israel di Genting Gaza, yang juga telah menyebabkan kematian beribu-ribu orang awam.

Sebaliknya, Presiden Amerika Syarikat (AS), Joe Biden menyatakan sokongannya yang jelas kepada Israel dalam satu kenyataan pada 10 Oktober.

Presiden Turki Recep Tayyip Erdogan pada perhimpunan besar-besaran pro-Palestin pada 28 Oktober berkata, mereka yang menumpahkan “air mata buaya” untuk orang awam yang terkorban dalam perang Ukraine-Rusia secara senyap menyaksikan kematian beribu-ribu kanak-kanak yang tidak berdosa di Gaza.

Beliau berkata pada perhimpunan di Istanbul: “Anda menitiskan air mata untuk mereka yang meninggal dunia di Ukraine. Bagaimana dengan kanak-kanak ini yang mati di Gaza? Mengapa anda tidak mengatakan apa-apa tentang mereka?” – Anadolu

Author

Pilihan Editor