HomeGaya HidupKetahui 5 ragam manusia urus kewangan

Ketahui 5 ragam manusia urus kewangan

SETIAP orang mempunyai gaya dan prinsip tersendiri ketika menguruskan kewangan masing-masing. Ia juga bergantung kepada tahap pemahaman dan ilmu dalam pengurusan kewangan.

Ada yang berani mengambil risiko untuk melabur wang dan ada juga memilih simpanan selamat. 

Malah, tidak kurang juga yang kurang prihatin dengan kewangan dan memilih untuk mengutamakan gaya hidup serta memberikan ganjaran kepada diri.

Menurut pakar Hartanah dan Kewangan, Dr. Azizul Azli Ahmad, terdapat 5 jenis manusia ketika menguruskan wang.

  1. Si penabung

Orang jenis ini suka menabung, memang bukan benda yang buruk malah ia sesuatu yang baik. Tetapi manusia jenis ini tidak percayakan pelaburan. Mereka percaya bahawa pelaburan sangat dekat dengan kerugian dan penuh risiko.

Sehinggakan mereka hanya akan memilih instrumen simpanan sahaja untuk menyimpan wang.

2. Si pelabur

Bagi si pelabur pula, mereka memanfaatkan sebahagian besar aset yang ada untuk melabur. Malah, mereka sangat dahagakan risiko dan berani mengambil jumlah besar untuk pelaburan.

Bukan satu kesalahan jika berani, tetapi ia memerlukan ilmu yang baik dan tinggi agar ada keseimbangan antara risiko dan kerugian yang silih berganti.

3. Si FOMO

FOMO atau Fear of Missing Out adalah penyakit yang harus kita hindari terutama di zaman yang tiada sempadan ini. Golongan FOMO sangat mengikuti apa sahaja trending dalam gaya hidup, persekitaran dan penampilan.

Mereka tidak peduli faktor kewangan, yang penting gaya mereka adalah aliran terkini. Mereka percaya ada kereta besar orang akan percaya.

4. Si BBNU

Budak Baru Nak Up (BBNU) adalah golongan yang belum mahir mengelola kewangan. Mereka biasanya golongan baru bekerja yang kali pertama menerima gaji dan membeli semua keperluan sebab sedang ingin memberi ganjaran kepada diri.

BBNU belum mahir merancang, mencatat perbelanjaan kewangan apatah lagi melabur. Mereka merasakan hidup ini harus dinikmati kerana muda hanya sekali.

5. Si Jaguh

Golongan ini sangat menghitung setiap perbelanjaan dan cermat. Begitu hebatnya ‘berkira’ sehingga adakalanya mereka ini langsung tidak menikmati pencapaian mereka.

Mereka ada hujah yang konkrit bagi setiap tindakan yang dilakukan. 

Tetapi, sebenarnya kita juga harus menikmati hasil pencapaian kita, setidaknya 10% daripada gaji untuk hiburan diri sendiri dan merasakan nikmat hidup ini. Jangan terlalu berkeras dalam hidup ini.

Author

Pilihan Editor