HomeGlobalKumpulan Houthi Yaman serang Israel dengan peluru berpandu balistik

Kumpulan Houthi Yaman serang Israel dengan peluru berpandu balistik

 

SANAA, Yaman: Kumpulan Houthi Yaman pada lewat Selasa berkata ia menyerang Israel dengan peluru berpandu balistik.

“Angkatan tentera kami melancarkan sekumpulan peluru berpandu balistik ke pelbagai sasaran musuh Israel di wilayah Palestin yang diduduki,” kata jurucakap, Yahya Saree.

Beliau menegaskan bahawa antara sasaran ini adalah “tapak sensitif” di bandar selatan Eilat.

Saree berikrar bahawa kumpulan itu akan “menyerang mana-mana kapal Israel di Laut Merah atau mana-mana tempat yang boleh kami sampai, bermula dari saat kenyataan ini diumumkan.”

Terdahulu pada hari itu, tentera Israel berkata, ia menembak peluru berpandu balistik yang mungkin ditembak dari Yaman, menurut Pihak Berkuasa Penyiaran Israel.

Pada 31 Oktober, kumpulan Houthi mengumumkan bahawa ia telah menyerang Israel dengan sejumlah besar peluru berpandu dan dron.

Serangan kumpulan itu bertepatan dengan serangan udara dan darat yang tidak henti-henti Israel di Genting Gaza, yang berterusan sejak serangan rentas sempadan oleh kumpulan pejuang Palestin Hamas pada 7 Oktober.

Sekurang-kurangnya 11,320 rakyat Palestin telah terbunuh, termasuk lebih 7,750 wanita dan kanak-kanak, dan kira-kira 29,000 lagi cedera, menurut angka terkini daripada pihak berkuasa Palestin.

Beribu-ribu bangunan termasuk hospital, masjid dan gereja juga telah rosak atau musnah dalam serangan Israel ke atas kawasan yang dikepung sejak bulan lalu.

Angka kematian Israel, sementara itu, berjumlah 1,200, menurut angka rasmi. – Anadolu

Author

Pilihan Editor