HomeGlobalPejuang Al-Qassam yang bebaskan tawanan Israel seorang wanita?

Pejuang Al-Qassam yang bebaskan tawanan Israel seorang wanita?

TOKOH ‘misteri’ dengan unit Briged Al-Qassam, yang menyerahkan tawanan Israel dan antarabangsa, telah mencetuskan spekulasi di media sosial dan di seluruh dunia Arab.

Semuanya bermula apabila seorang pejuang Al-Qassam sedang menenangkan seorang kanak-kanak Israel, yang kelihatan sihat, sambil membimbingnya menaiki kenderaan Palang Merah di persimpangan Rafah di Gaza pada Jumaat.

Kanak-kanak Israel itu kelihatan tidak takut, dan pejuang Al-Qassam kelihatan sangat melindungi budak itu sehingga dia selamat diangkat ke dalam kenderaan.

Pengguna media sosial, bagaimanapun, menyatakan bahawa mata dan tangan pejuang adalah mata wanita, bukan lelaki.

Dengan pantas, media Arab mengambil kisah itu, menimbulkan persoalan, sama ada pejuang itu, yang kelihatan memainkan peranan kepimpinan dalam unit itu, sebenarnya adalah seorang wanita.

Sputnik versi Bahasa Arab, sebagai contoh, menyatakan bahawa pejuang tertentu itu kebanyakannya kekal dengan wanita dan kanak-kanak Israel.

Yang lain memetik tawanan Israel yang dibebaskan yang sebelum ini bercakap tentang bagaimana mereka sentiasa dijaga oleh wanita, bukan lelaki.

Briged Al-Qassam diketahui mempunyai satu unit wanita dalam kalangannya, walaupun peranan wanita ini masih tidak jelas.

Jika pejuang Qassam yang ‘misteri’ itu sememangnya seorang wanita, ini menunjukkan bahawa anggota wanita briged itu mungkin terlibat dalam lebih daripada sokongan logistik dan mungkin pertempuran langsung dan misi sensitif juga.

Seorang pengguna media sosial, @Hlaqatar, menulis, dalam bahasa Arab, “Wanita Arab yang berani. Ini adalah wanita Arab yang paling mulia, mereka adalah pejuang wanita Al-Qassam.” Pengguna media sosial lain, termasuk ramai wanita, berkongsi sentimen yang sama.

Walaupun The Palestine Chronicle tidak dapat mengesahkan atau menafikan bahawa pejuang yang dirujuk itu sememangnya seorang wanita, dakwaan itu mungkin benar.

Jika tawanan Israel dibenarkan bercakap secara bebas kepada media, mereka berkemungkinan membuktikan kebenaran dakwaan itu. – The Palestine Chronicle

Author

Pilihan Editor