HomeGlobalPengusiran penduduk Gaza langkah pertama 'pembersihan etnik' - Aktivis Israel

Pengusiran penduduk Gaza langkah pertama ‘pembersihan etnik’ – Aktivis Israel

AKTIVIS hak asasi manusia Israel, Ofer Neiman berkata, tindakan tentera Israel mengusir penduduk Palestin secara paksa dari utara ke selatan Genting Gaza adalah “langkah pertama penghapusan etnik.”

Serangan Israel yang telah dijalankan selama lebih daripada satu bulan bertujuan untuk mengusir penduduk Palestin di Gaza ke sempadan dengan Mesir di bahagian selatan enklaf itu.

Imej puluhan ribu orang awam, wanita, kanak-kanak, muda dan tua, menuju ke sempadan Mesir dengan harapan untuk melarikan diri dari pengeboman mengingatkan ratusan ribu rakyat Palestin yang diasingkan dari tanah air mereka dengan penubuhan Israel pada tahun 1948.

Neiman memberitahu Anadolu bahawa kerajaan Israel cuba menggalakkan penghapusan etnik dan menghantar pulang rakyat Palestin dari Gaza ke Semenanjung Sinai di Mesir.

“Kami juga melihat bahawa selatan Gaza tidak selamat untuk rakyat Palestin,” katanya.

“Kami juga menyaksikan serangan dan pengeboman tentera Israel terhadap rakyat Palestin di sana.”

“Saya rasa kita perlu faham bahawa kerajaan Israel tidak mahu melihat rakyat Palestin di Gaza,” katanya.

“Saya tidak fikir Presiden Amerika Syarikat (AS) Joe Biden akan membenarkan ini,” kata aktivis itu sambil menambah bahawa walaupun terdapat keraguan sedemikian, kerajaan Israel tidak mengelak daripada cuba melakukan pembersihan etnik di Gaza.

Hak untuk menentang

“Saya fikir rakyat Palestin mempunyai hak untuk menentang tentera Israel. Menurut undang-undang antarabangsa, rakyat dan orang awam mesti dilindungi daripada kedua-dua pihak,” katanya.

“Saya fikir orang yang waras yang memahami undang-undang antarabangsa dan situasi di sini akan mengatakan bahawa rakyat Palestin mempunyai hak untuk memerangi tentera Israel yang terlibat dalam penjajahan dan apartheid.

“Malah beberapa ahli politik Israel yang jujur mengatakan bahawa rakyat Palestin mempunyai beberapa hak untuk menentang dan bukan setiap serangan Palestin adalah keganasan,” katanya.

Menegaskan bahawa naratif rasmi Israel menganggap setiap tindakan Palestin sebagai “keganasan” tanpa pandang bulu, Neiman berkata: “Walaupun Hamas menyerang tentera Israel atau Palestin melawan tentera Israel di Tebing Barat, Israel hanya memanggil mereka pengganas. Ini adalah kedudukan yang bermasalah untuk kerajaan Israel.”

Gencatan senjata diperlukan

Menekankan bahawa kerajaan Israel melaksanakan sistem penjajahan apartheid di semua tanah bersejarah Palestin yang bermula dari Sungai Jordan hingga ke Laut Mediterranean, aktivis Israel itu berkata, banyak tekanan antarabangsa diperlukan pada masa ini untuk memastikan gencatan senjata di Gaza.

Neiman berkata, perlu ada tekanan dari dalam Israel untuk mengisytiharkan gencatan senjata, tetapi jumlah orang seperti dia yang menyokong itu adalah rendah, dan kebanyakan rakyat Israel kini menyokong apa yang dilakukan tentera Israel di Gaza.

Tekanan politik

Neiman menyatakan bahawa adalah “berbahaya” bagi warga Israel yang menentang tindakan Israel di Gaza untuk keluar dan menganjurkan protes.

“Sesetengah orang takut. Saya tidak mengutuk mereka,” katanya.

Dia menyatakan bahawa seorang ahli akademik di Universiti Hebrew menuduh Israel “melakukan pembunuhan beramai-ramai” sebelum dia dipaksa meletak jawatan.

Neiman menggariskan bahawa menyatakan pandangan tentang Israel bahkan boleh sama dengan jenayah yang memerlukan hukuman oleh undang-undang.

“Jika anda keluar dan membantah, anda mungkin akan ditahan oleh polis; ini berlaku di Baitulmuqaddis dua minggu lalu. Anda juga mungkin diserang oleh warga Israel, dan sesetengah orang akan dikritik kerana pandangan politik mereka,” katanya.

“Oleh itu, terdapat banyak tekanan politik terhadap mereka yang menentang apa yang berlaku dan mereka yang mengkritik jenayah yang dilakukan Israel di Gaza,” katanya, sambil menambah bahawa mereka yang menentang tindakan Israel di Gaza adalah “minoriti kecil Yahudi. Rakyat Israel seperti saya yang berpendapat bahawa apa yang dilakukan Israel adalah pembunuhan beramai-ramai, atau sekurang-kurangnya jenayah terhadap kemanusiaan.”

Boikot mencetuskan kebimbangan Israel

Menurut Neiman, kempen Boikot, Penyahlaburan dan Sekatan (BDS) yang pro-Palestin yang dianggotainya telah berjaya mengubah hala tuju isu Israel-Palestin khususnya di dunia Barat dan AS.

“Kerajaan Israel takut dengan BDS. Jadi BDS bukan hanya berkenaan siapa yang tidak akan membeli produk mana,” tegasnya. “Kami tahu bahawa mereka (kerajaan Israel) secara aktif cuba menghentikan BDS di belakang tabir.”

Neiman berkata, perdebatan mengenai Israel-Palestin berubah memihak kepada rakyat Palestin di AS berbanding 10 tahun lalu.

“Generasi muda di AS lebih bersolidariti dengan rakyat Palestin, jadi BDS adalah kempen politik yang membawa ke hadapan hak rakyat Palestin dan pemerintahan apartheid Israel,” katanya. “Pergerakan BDS sangat berjaya di AS.” – Anadolu

Author

Pilihan Editor