HomeGlobalPertukaran tebusan dengan Hamas tidak akan bermula sebelum Jumaat - Israel

Pertukaran tebusan dengan Hamas tidak akan bermula sebelum Jumaat – Israel

BAITULMUQADDIS: Majlis Keselamatan Negara Israel berkata, pertukaran tebusan dengan kumpulan Palestin Hamas tidak akan bermula sebelum Jumaat.

“Pelepasan akan bermula mengikut perjanjian asal antara pihak dan tidak akan berlaku sebelum Jumaat ini,” kata Tzachi Hanegbi, presiden majlis, awal Khamis dalam satu kenyataan.

Hanegbi berkata, rundingan untuk pembebasan tebusan “sentiasa berkembang.”

Media Israel mentafsirkan pengumuman itu sebagai penangguhan.

Laporan Perbadanan Penyiaran Awam Israel (KAN) berkata, maklumat tidak diberikan kepada keluarga tahanan Israel sebelum pengumuman penangguhan pelaksanaan perjanjian itu.

Menteri Luar Israel, Eli Cohen sebelum ini menyatakan dalam program Radio Tentera Israel bahawa kumpulan pertama tawanan Israel di bawah perjanjian itu akan dibebaskan pada 23 November.

KAN juga telah mengumumkan bahawa kumpulan pertama tawanan Israel dari Genting Gaza akan dibebaskan bermula jam 10 pagi (0800GMT) pada Khamis.

Selain itu, Mousa Abu Marzouk, ketua Pejabat Perhubungan Antarabangsa Hamas, telah mengumumkan bahawa perjanjian jeda kemanusiaan dengan Israel akan bermula pada 10 pagi pada 23 November.

Kerajaan Israel dan Hamas bersetuju untuk pertukaran tebusan awal Rabu.

Di bawah perjanjian itu, 50 warga Israel yang dipegang oleh Hamas akan dibebaskan sebagai pertukaran untuk 150 warga Palestin di penjara Israel.

Perjanjian itu juga termasuk jeda empat hari dalam pertempuran dan kemasukan 300 trak sarat dengan bantuan kemanusiaan termasuk bahan api ke Genting Gaza.

Israel telah melancarkan serangan udara dan darat tanpa henti di Genting Gaza berikutan serangan 7 Oktober oleh Hamas.

Jumlah orang yang terbunuh dalam serangan udara dan darat Israel di Genting Gaza sejak serangan Hamas pada 7 Oktober telah meningkat kepada 14,532, termasuk lebih 6,000 kanak-kanak dan 4,000 wanita, kata pejabat media di kawasan yang dikepung itu pada Rabu.

Beribu-ribu bangunan, termasuk hospital, masjid dan gereja, juga telah rosak atau musnah dalam serangan udara dan darat Israel ke atas Gaza.

Angka kematian rasmi Israel berjumlah 1,200 orang. – Anadolu

Author

Pilihan Editor