HomeGlobalSerangan udara Israel bom takungan air Gaza untuk kawasan kejiranan Rafah

Serangan udara Israel bom takungan air Gaza untuk kawasan kejiranan Rafah

BANDAR GAZA, Palestin: Pesawat Israel melancarkan serangan ke atas beberapa tapak di bandar Rafah di selatan Genting Gaza awal Rabu.

Menurut TV Al-Aqsa yang bersekutu dengan Hamas, serangan Israel menyasarkan tangki air awam yang membekalkan beberapa kawasan kejiranan di timur Rafah.

Tentera Israel juga menyasarkan pintu masuk Hospital Kanak-kanak Al-Nasr di barat Gaza City, kata saluran itu di Telegram.

Selain itu, sebuah masjid di tengah-tengah kejiranan Sabra yang padat dengan penduduk di barat Gaza telah dibom, tambah TV Al-Aqsa.

Saksi mata melaporkan bahawa bot nelayan terbakar di pantai Rafah di Genting Gaza selepas menjadi sasaran tentera Israel.

Menurut wartawan Al Jazeera, tentera penjajah Israel menyasarkan panel solar di Bandar Gaza, yang berfungsi sebagai satu-satunya sumber elektrik untuk penduduk yang tinggal.

Satu lagi serangan udara Israel melumpuhkan penjana elektrik utama di Hospital Al-Wafaa di Bandar Gaza, menyebabkan ia tidak berfungsi, lapor wartawan itu.

Tentera Israel telah meluaskan serangan udara dan darat ke atas Genting Gaza, yang telah diserang tanpa henti sejak serangan mengejut oleh kumpulan pejuang Palestin Hamas pada 7 Okt.

Hampir 10,800 orang terbunuh dalam konflik itu, termasuk sekurang-kurangnya 9,227 rakyat Palestin dan hampir 1,540 warga Israel.

Bekalan asas semakin berkurangan untuk 2.3 juta penduduk Gaza akibat pengepungan Israel, di samping jumlah besar korban dan pemindahan. – Anadolu

Author

Pilihan Editor