HomeBeritaMahkamah & Jenayah'Tak mahu lagi buat perangai' - Sharnaaz dilepas, bebas tuduhan pukul pengawal...

‘Tak mahu lagi buat perangai’ – Sharnaaz dilepas, bebas tuduhan pukul pengawal keselamatan

KUALA LUMPUR: Pelakon kontroversi, Sharnaaz Ahmad dilepas dan dibebaskan oleh Mahkamah Majistret hari ini atas pertuduhan menumbuk seorang pengawal keselamatan yang juga penghuni kondominium, Jun tahun lalu.

Ini selepas pihak pendakwaan menerima representasi yang dikemukakan pelakon itu kepada Jabatan Peguam Negara (AGC).

Dalam prosiding hari ini, Majistret Atiqah Mohamed @ Mohamad Saim memerintahkan pelakon itu dilepas dan dibebaskan selepas mendengar hujahan kedua-dua pihak.

“Selepas mendengar hujahan daripada pihak pendakwaan dan peguam. Mahkamah berpuas hati dan dengan ini memerintahkan supaya pertuduhan terhadap OKS …DNA (dilepas dan dibebaskan). Oleh itu, OKS dilepas dan dibebaskan manakala wang jaminan dikembalikan,” katanya.

Peguam Datuk Wan Azmir Wan Majid mewakili Sharnaaz memaklumkan kepada mahkamah bahawa representasi yang dihantar pada 2 Mei lalu untuk menggugurkan pertuduhan yang dihantar Sharnaaz selaku Orang Kena Saman (OKS) diterima oleh Jabatan Peguam Negara (AGC).

Wan Azmir berkata, satu representasi dihantar kepada pendakwaan dan pendakwaan memaklumkan bahawa pihaknya ingin menarik balik pertuduhan terhadap Sharnaaz.

“Dalam kes ini, pengadu menarik balik kes ini dan laporan polis berhubung penarikan kes dibuat. Oleh itu saya pohon satu keputusan DNA perlu diberikan kepada Sharnaaz,” katanya yang turut kendalikan kes bersama seorang lagi peguam Sharnaaz, Datuk Abu Bakar Isa Ramat.

Sementara itu, Timbalan Pendakwa Raya Nadia Eleena Jamaluddin Akbal mengesahkan perkara itu.

“Saya mendapat arahkan daripada Ibu Pejabat (AGC) untuk kes ini DNAA (dilepas tanpa dibebaskan) dan setakat itu arahan,” katanya.

Pada 18 Januari lalu, Sharnaaz mengaku tidak bersalah atas dakwaan dengan sengaja menyebabkan kecederaan terhadap Izzul Islam Awang, 27, di kawasan lif, pintu masuk sebuah blok di sebuah kondominium di Jalan Dutamas di sini pada 8.30 malam, 16 Jun 2022.

Pelakon drama bersiri ‘Bukan Kerana Aku Tak Cinta’ itu dituduh mengikut Seksyen 323 Kanun Keseksaan yang memperuntukkan hukuman penjara sehingga setahun atau denda maksimum RM2,000 atau kedua-duanya, jika sabit kesalahan.

Ditemui selepas prosiding hari ini, Sharnaaz atau nama sebenarnya Sharnaaz Ahmad Bazir Ahmad, 38, berkata dia akan bermuhasabah dan lebih banyak berfikir serta tak mahu lagi buat ‘perangai’.

“Akan datang kena pikiaq (fikir) banyak kali lah, tak mau (tak nak) buat perangai lagi. Banyak pengajaran dilalui selepas lebih setahun turun naik mahkamah.

“Saya bersyukur dan sekarang sudah bebas, ini soal reputasi dan perjalanan karier saya. Saya sudah banyak belajar dan akan terus belajar,” katanya.

Ditanya mengenai perancangannya, Sharnaaz berkata, selepas ini dia akan bercuti dengan anaknya.

“Saya rasa kena tengok balik diri saya, saya nak masuk 40 (tahun) dah, perangai masih macam budak lagi. Apa jadi dalam hidup saya satu story (cerita), saya rasa kalau tutup buku, story saya akan jadi menarik,” katanya. – Berita Harian

Author

Pilihan Editor