HomeGlobalTawanan Israel dibebaskan dari Gaza tidak terdedah kepada penyeksaan, layanan buruk -...

Tawanan Israel dibebaskan dari Gaza tidak terdedah kepada penyeksaan, layanan buruk – Media Israel

BAITULMUQADDIS: Tawanan Israel yang dibebaskan dari Gaza tidak terdedah kepada penyeksaan atau layanan buruk oleh kumpulan Palestin, lapor media Israel pada Isnin.

Saluran 12 Israel berkata, ia bertemu dengan beberapa saudara kepada tawanan Israel yang dibebaskan oleh kumpulan Hamas di Gaza yang mengesahkan bahawa mereka tidak terdedah kepada sebarang bentuk penyeksaan atau layanan buruk.

Saluran itu bagaimanapun berkata, tawanan menerima makanan dalam kuantiti terhad.

“Dalam dua minggu lalu, Gaza hampir kehabisan bahan makanan, jadi mereka terpaksa berpuas hati dengan nasi dalam kuantiti yang sedikit, dan mereka sangat lapar,” lapor saluran itu.

Israel masih tidak membenarkan tawanan yang dibebaskan bercakap dengan media. Bagaimanapun, beberapa saudara mereka bercakap dengan media tanpa menyebut nama mereka.

Tawanan di Gaza dibenarkan mendengar saluran radio Israel.

Seorang doktor Israel yang memeriksa tawanan yang dibebaskan berkata mereka bergantung kepada beras, kacang ayam, kacang, dan roti, sambil menambah bahawa sebahagian daripada mereka kehilangan berat badan.

“Seorang daripada tawanan kehilangan 20 kilogram berat badan, seorang kehilangan 9 kilogram dan seorang lagi kehilangan 12 kilogram,” kata doktor itu.

Pada 24 November, jeda kemanusiaan pada mulanya ditetapkan selama empat hari antara Israel dan puak Palestin berkuat kuasa pada pukul 7 pagi waktu tempatan (GMT0500).

Perjanjian jeda kemanusiaan termasuk pembebasan 50 tawanan Israel dari Gaza sebagai pertukaran untuk pembebasan 150 rakyat Palestin, serta kemasukan ratusan trak yang sarat dengan bantuan kemanusiaan, dan bantuan perubatan dan bahan api ke semua kawasan di Genting Gaza.

Qatar pada Isnin mengumumkan pelanjutan jeda kemanusiaan sementara selama dua hari tambahan.

Israel melancarkan kempen ketenteraan besar-besaran di Genting Gaza berikutan serangan rentas sempadan oleh Hamas pada 7 Oktober.

Ia membunuh sekurang-kurangnya 14,854 rakyat Palestin, termasuk 6,150 kanak-kanak dan lebih 4,000 wanita, menurut pihak berkuasa kesihatan di enklaf itu. Angka kematian rasmi Israel berjumlah 1,200 orang. – Anadolu

Author

Pilihan Editor