HomeGlobalTentera Israel curi mayat, tangkap pesakit di Hospital Al-Shifa Gaza - Doktor

Tentera Israel curi mayat, tangkap pesakit di Hospital Al-Shifa Gaza – Doktor

BANDAR GAZA, Palestin: Doktor dan orang yang cedera di Hospital Al-Shifa Gaza berkata pada Sabtu bahawa tentera Israel, semasa mengepung kompleks perubatan itu, menyerang kakitangan perubatan, menangkap pesakit, dan mencuri mayat.

“Tentera Israel menyerbu bangunan hospital, memusnahkan peralatan perubatan dan memutuskan bekalan elektrik,” kata Moataz Harara, seorang doktor di Al-Shifa, kepada Anadolu. “Selepas tentera berundur, ia meletupkan penjana elektrik.”

“Terdapat 40 pesakit di bilik kecemasan yang perlu dipindahkan ke hospital di selatan Genting Gaza kerana mereka memerlukan rawatan perubatan segera,” tambahnya.

Mustafa Sukeik, seorang lagi doktor di hospital itu, memberitahu Anadolu bahawa “tentera mengepung Al-Shifa dan menyekat pergerakan. Kami terputus hubungan dan bergelut untuk mendapatkan makanan.”

“Tentera memeriksa bangunan kompleks dan meminta saya memindahkan pesakit dari unit pernafasan ke lokasi lain di kemudahan itu,” tambahnya.

Ibrahim Zakaria, seorang lelaki Palestin yang cedera, memberitahu Anadolu: “Saya memerlukan susulan perubatan segera; tentera Israel mengepung kami di dalam hospital selama beberapa hari.”

“Saya menuntut supaya segera dipindahkan dari hospital dan keadaan kesihatan saya dipantau,” tambahnya.

Dia juga berkata bahawa “isteri dan anak-anak saya telah dikepung bersama saya, dan komunikasi terputus; Saya perlu tahu nasib ibu bapa dan adik-beradik saya.”

Tentera Israel berundur dari Hospital Al-Shifa di Bandar Gaza pada Jumaat selepas ia menduduki hospital selama 10 hari, menghalau pesakit, cedera, doktor, paramedik, kakitangan lain, dan orang awam biasa yang mencari keselamatan daripada serangan yang semakin meningkat ke atas Gaza.

Dalam beberapa hari lalu, tentera melakukan penggalian, pencarian dan pembersihan yang meluas di dalam kemudahan perubatan. Ini mengakibatkan kematian beberapa orang yang kehilangan tempat tinggal dan cedera di dalam, menurut Kementerian Kesihatan Gaza.

Pengunduran tentera berlaku beberapa jam selepas jeda kemanusiaan sementara antara Israel dan Hamas berkuat kuasa pada pagi Jumaat.

Israel dan Hamas menukar 24 warga Israel dan warga asing dengan 39 warga Palestin dari penjara Israel pada Jumaat, hari pertama jeda kemanusiaan selama empat hari.

Di bawah perjanjian itu, tebusan akan dibebaskan secara berkelompok dalam tempoh empat hari.

Israel melancarkan kempen ketenteraan besar-besaran terhadap Genting Gaza berikutan serangan rentas sempadan oleh Hamas pada 7 Oktober.

Ia telah membunuh sekurang-kurangnya 14,854 rakyat Palestin, termasuk 6,150 kanak-kanak dan lebih 4,000 wanita, menurut pihak berkuasa kesihatan di kawasan itu.

Angka kematian rasmi Israel berjumlah 1,200 orang. – Anadolu

Author

Pilihan Editor