HomeGlobalWHO terputus komunikasi dengan Hospital Al-Shifa di Gaza

WHO terputus komunikasi dengan Hospital Al-Shifa di Gaza

KETUA Pengarah Pertubuhan Kesihatan Sedunia (WHO), Dr. Tedros Adhanom Ghebreyesus berkata pada pagi Ahad bahawa organisasi itu telah kehilangan komunikasi dengan orang hubungannya di Hospital Al-Shifa di Genting Gaza.

“WHO telah terputus hubungan dengan pusat tumpuannya di Hospital Al-Shifa di Gaza, di tengah-tengah laporan mengerikan hospital itu menghadapi serangan berulang,” kata Tedros di X.

“Terdapat laporan bahawa sebahagian daripada mereka yang melarikan diri dari hospital telah ditembak, cedera, atau terbunuh. Laporan terkini mengatakan hospital itu dikelilingi oleh kereta kebal,” tambahnya.

Sambil menyatakan kebimbangan mengenai keselamatan pekerja kesihatan dan pesakit, termasuk bayi yang mendapat sokongan nyawa, beliau menggesa gencatan senjata kemanusiaan segera di kawasan enklaf itu sebagai “satu-satunya cara untuk menyelamatkan nyawa dan mengurangkan tahap penderitaan yang mengerikan.”

“WHO juga menyeru agar pemindahan perubatan yang mampan, teratur, tanpa halangan dan selamat bagi pesakit yang cedera kritikal dan sakit. Semua tebusan mesti menerima rawatan perubatan yang sewajarnya dan dibebaskan tanpa syarat.”

Tentera Israel mengebom Hospital Al-Shifa di Gaza sekali lagi pada Sabtu, kali ini menyasarkan Unit Rawatan Rapi (ICU), mencederakan beberapa kakitangan yang bertugas dan menyebabkan beberapa pesakit bayi berisiko maut akibat kekurangan oksigen selepas bekalan elektrik terputus.

Menteri Kesihatan Palestin Mai al-Kaila berkata bahawa 39 bayi dalam rawatan rapi di Hospital Al-Shifa berada dalam “keadaan yang mengancam nyawa kerana kekurangan oksigen.”

Beliau berkata bahawa 20 daripada 35 hospital di Gaza telah tidak beroperasi sejak 7 Oktober kerana serangan Israel dan kekurangan bahan api.

Israel telah melancarkan serangan udara dan darat tanpa henti ke atas Genting Gaza – termasuk hospital, kediaman dan rumah ibadat – sejak serangan rentas sempadan oleh kumpulan pejuang Palestin Hamas pada 7 Oktober.

Sekurang-kurangnya 11,078 rakyat Palestin telah terbunuh, termasuk 4,506 kanak-kanak dan 3,027 wanita. Angka kematian Israel adalah sekitar 1,200, menurut angka rasmi. – Anadolu

Author

Pilihan Editor