HomeGlobalGuru kekal dipenjara atas pertikaian kata ganti nama jantina

Guru kekal dipenjara atas pertikaian kata ganti nama jantina

 

MAHKAMAH memutuskan seorang guru sekolah di Ireland yang berhujah bahawa memanggil pelajar transgender sebagai ‘mereka’ (they) dan bukannya ‘dia’ (he) bertentangan dengan kepercayaan Kristiannya, akan menghabiskan tempoh Krismas di penjara.

Enoch Burke, bekas guru sejarah dan bahasa Jerman di Wilson’s Hospital School di Co. Westmeath, telah dipenjarakan buat kali kedua pada bulan September. Guru itu, yang berasal dari latar belakang Kristian evangelis, berulang kali gagal mematuhi perintah mahkamah yang menghalangnya daripada memasuki kawasan sekolah itu, di mana dia dipecat tahun lalu.

Burke, yang diberitahu oleh mahkamah bahawa dia akan dibebaskan daripada tahanan jika dia secara lisan bersetuju untuk mematuhi perintah itu, berkata pada perbicaraan di Mahkamah Tinggi Dublin pada Selasa bahawa berbuat demikian bererti akan “meninggalkan” kepercayaan agamanya dan mengesahkan “transgenderisme.”

Hakim Mark Sanfey berkata, ia jelas bahawa Burke tidak berniat untuk mematuhi perintah mahkamah, dan bahawa tidak ada sebab yang wajar untuk membebaskannya sehingga dia berbuat demikian. Semakan seterusnya adalah pada 27 Februari, kata Sanfey, sambil menambah bahawa Burke boleh mendapatkan pembebasannya pada bila-bila masa sebelum itu dengan mengatakan dia akan mematuhi perintah itu.

Tahun lepas, Burke dituduh oleh Sekolah Hospital Wilson melakukan salah laku teruk selepas dia membantah e-mel yang dihantar oleh pegawai sekolah yang meminta pelajar bertukar jantina dirujuk oleh kata ganti nama neutral jantina. Pihak berkuasa sekolah mendakwa bahawa Burke secara tidak profesional bertemu dengan guru besar membantah arahan itu.

Walaupun digantung dengan gaji penuh pada Mei 2022 sementara menunggu siasatan terhadap dakwaan salah lakunya, Burke terus datang di sekolah setiap hari. Dia dipecat pada Ogos berikutnya, dan pada Mei 2023, Mahkamah Tinggi Ireland mendapati bahawa sekolah itu telah bertindak secara sah dalam penggantungan awal Burke – yang dikatakan telah “menceroboh” kawasannya.

Pada perbicaraan tahun lalu, Burke memberitahu mahkamah: “Saya seorang guru dan saya tidak mahu masuk penjara. Saya mahu berada di dalam bilik darjah saya hari ini, di situlah saya berada pagi ini ketika saya ditangkap.”

Dia menambah: “Saya suka sekolah saya, dengan motonya Res Non Verba, tindakan bukan kata-kata, tetapi saya berada di sini hari ini kerana saya berkata saya tidak akan memanggil budak lelaki sebagai perempuan.” Bagaimanapun, mahkamah berkata bahawa Burke tidak dianiaya kerana kepercayaan agamanya, tetapi secara khususnya kerana enggan berhenti menceroboh kawasan sekolah.

Sementara itu, Burke menuduh mahkamah gagal mengiktiraf hak perlembagaannya untuk kebebasan beragama, dan mengatakan bahawa hak-hak ini telah dilanggar apabila dia diminta merujuk kepada pelajar dengan kata ganti nama mereka (they/them). – RT

Author

Pilihan Editor