HomeGlobalKeluarga tebusan Israel di Gaza anjur protes, halang jalan di Tel Aviv

Keluarga tebusan Israel di Gaza anjur protes, halang jalan di Tel Aviv

BAITULMAQDIS: Saudara-mara tebusan Israel yang ditahan Hamas di Gaza menganjurkan protes pada hujung minggu di kawasan Kirya di tengah Tel Aviv berhampiran Kementerian Pertahanan sambil menghalang jalan.

Keluarga itu menghalang jalan selama 241 saat, melambangkan jumlah tebusan di Gaza.

Saluran 12 Israel menyiarkan rakaman yang menunjukkan keluarga itu memegang sepanduk dan menggesa kerajaan untuk membuat usaha tambahan untuk membawa saudara mereka yang ditahan di Genting Gaza pulang ke pangkuan keluarga.

Beratus-ratus penunjuk perasaan dan keluarga tebusan Israel di Gaza berkumpul di hadapan pintu pagar Kementerian Pertahanan, menuntut “rancangan segera untuk membebaskan tawanan.”

Protes semakin rancak berikutan pembunuhan tiga tebusan Israel oleh tentera Israel di kejiranan Shujaiya di Bandar Gaza pada Jumaat.

Israel melancarkan serangan udara dan darat ke atas Genting Gaza sebagai tindakan balas terhadap pencerobohan rentas sempadan oleh kumpulan pejuang Palestin Hamas pada 7 Oktober.

Sekurang-kurangnya 18,800 rakyat Palestin telah terbunuh dalam serangan Israel, kebanyakannya wanita dan kanak-kanak, dan 51,000 cedera, menurut pihak berkuasa kesihatan Gaza.

Angka kematian tentera Israel dalam serangan Hamas masih dikekalkan pada jumlah 1,200, manakala lebih 130 tebusan masih ditahan oleh kumpulan pejuang Palestin di Gaza, menurut angka rasmi. – Anadolu

Author

Pilihan Editor