HomeGlobalMajoriti anak muda, wanita AS menentang serangan Israel ke atas Gaza -...

Majoriti anak muda, wanita AS menentang serangan Israel ke atas Gaza – Undian

 

MAJORITI wanita dan orang muda Amerika Syarikat (AS) tidak bersetuju dengan serangan Israel ke atas Gaza, menurut tinjauan terhadap 1,013 responden oleh Gallup, badan penyelidik yang berpangkalan di AS.

Keputusan daripada tinjauan yang dijalankan bulan lepas dan dikeluarkan minggu ini menunjukkan bahawa 52 peratus wanita dan 67 peratus orang dewasa berumur 18-34 tahun tidak menyokong serangan Israel.

Walaupun 44 peratus wanita menyokong serangan Israel, angka ini meningkat kepada 59 peratus untuk lelaki, manakala 37 peratus lelaki dewasa menentang pengeboman itu.

https://twitter.com/anadoluagency/status/1731404185055432784

Responden berkulit hitam, Hispanik, Asia, Kepulauan Pasifik dan Amerika Asli lebih berkemungkinan tidak menyetujui serangan dengan 64 peratus, manakala 61 peratus peserta kulit putih menyokongnya.

Dari segi gabungan parti, 63 peratus daripada Demokrat tidak bersetuju dengan serangan Israel, dengan 36 peratus menyokongnya, manakala 71 peratus daripada Republikan menyatakan persetujuan, manakala hanya 23 peratus tidak bersetuju.

Kadar persetujuan berbeza sedikit berdasarkan pendidikan, dengan 50 peratus graduan kolej bersetuju dengan serangan Israel berbanding 51 peratus bukan siswazah, manakala 46 peratus graduan kolej tidak bersetuju serangan itu berbanding 45 peratus bukan siswazah.

Secara keseluruhannya, 50 peratus responden menyokong serangan Israel ke atas wilayah Palestin yang terkepung, manakala 45 peratus menentang mereka.

Bahagian responden yang menyokong sekurang-kurangnya jumlah semasa bantuan ketenteraan AS kepada Israel ialah 67 peratus, manakala 31 peratus mengatakan AS memberikan terlalu banyak bantuan kepada negara itu.

Tentera Israel meneruskan pengeboman di Genting Gaza awal Jumaat selepas mengisytiharkan penamatan jeda kemanusiaan selama seminggu dengan kumpulan pejuang Palestin, Hamas.

Lebih 15,500 rakyat Palestin, kebanyakannya kanak-kanak dan wanita, telah terbunuh dalam serangan Israel sejak 7 Oktober berikutan serangan rentas sempadan oleh Hamas.

Angka kematian rasmi Israel berjumlah 1,200 orang. – Anadolu

Author

Pilihan Editor