HomeGlobalMemerangi keganasan tidak bermakna 'memusnahkan Gaza' - Emmanuel Macron

Memerangi keganasan tidak bermakna ‘memusnahkan Gaza’ – Emmanuel Macron

 

PRESIDEN Perancis, Emmanuel Macron berkata pada Rabu bahawa idea memerangi keganasan bukan tentang “menghancurkan Genting Gaza.”

Macron menyatakan bahawa kedudukan Paris adalah sama sejak permulaan konflik di Timur Tengah, walaupun apa yang dikatakan pengkritik.

“Kami tidak boleh membenarkan untuk menyelesaikan idea bahawa memerangi secara cekap menentang keganasan harus memusnahkan Gaza atau menyerang penduduk awam tanpa membezakan dan menyebabkan korban awam,” kata Macron kepada penyiar Perancis France 5.

Presiden, bagaimanapun, tidak berpatah balik daripada idea bahawa Israel mempunyai “hak untuk mempertahankan diri” terhadap kumpulan Palestin, Hamas.

“Warga Israel mesti menamatkan tindak balas ini kerana ia tidak sesuai, dan semua nyawa penting,” tegas Macron.

Israel telah menyerang Genting Gaza sejak serangan 7 Oktober oleh Hamas, membunuh lebih 20,000 rakyat Palestin, kebanyakannya wanita dan kanak-kanak, dan mencederakan 52,586 yang lain, menurut pihak berkuasa kesihatan di enklaf itu.

Serangan Israel menyebabkan Gaza hancur dengan separuh daripada stok perumahan wilayah pantai rosak atau musnah, dan hampir 2 juta orang berpindah di dalam kawasan yang padat dengan penduduk di tengah-tengah kekurangan makanan dan air bersih.

Hampir 1,200 warga Israel dipercayai terbunuh dalam serangan Hamas, manakala hampir 130 tebusan kekal dalam tahanan. – Anadolu

Author

Pilihan Editor