HomeBeritaMahkamah & JenayahPolis sahkan mayat tergantung di Taman Sri Andalas warga tempatan

Polis sahkan mayat tergantung di Taman Sri Andalas warga tempatan

CYBERJAYA: Polis mengesahkan penemuan mayat seorang wanita yang ditemukan dalam keadaan tergantung dekat sebuah stesen Aliran Transit Ringan 3 (LRT3) dekat Taman Sri Andalas, Klang, pada Jumaat.

Ketua Polis Daerah Klang Selatan, Asisten Komisioner Cha Hoong Fong berkata, mayat tersebut ditemukan lengkap bertudung oleh seorang pengawal keselamatan yang menghubungi talian kecemasan MERS 999.

Menurutnya, mayat tersebut ditemukan ketika pekerja berusia 55 tahun itu yang sedang membuat rondaan kawalan keselamatan sebelum terjumpa sekujur tubuh dalam keadaan tergantung.

“Hasil siasatan mendapati, semasa saksi yang merupakan pengawal keselamatan di stesen LRT3, membuat rondaan di kawasan tersebut terjumpa seorang perempuan di laluan pejalan kaki dalam keadaan gantung diri.

“Pihak ambulans sampai di tempat kejadian dan mengesahkan kematian. Siasatan di tempat kejadian juga mendapati si mati menggunakan kain tudung untuk mengikat lehernya dan di besi bumbung pejalan kaki untuk menggantung diri,” katanya seperti dilapor Utusan.

Tambahnya, siasatan polis terhadap identiti wanita tersebut mendapati si mati merupakan seorang perempuan warga tempatan berumur 47 tahun dan seorang gelandangan yang tidak mempunyai tempat tinggal dan pekerjaan yang tetap.

Kata Hoong Fong lagi, penemuan mayat tersebut juga didapati tidak mempunyai kaitan dengan sebarang tindakan jenayah dan mangsa diklasifikasikan sebagai mati mengejut.

“Mangsa adalah gelandangan yang tinggal stesen berkenaan. Mayatnya kemudian dibawa ke Hospital Tengku Ampuan Rahimah (HTAR).

“Bedah siasat dijalankan di hospital itu dan pegawai perubatan forensik mengesahkan punca kematian disebabkan gantung diri dan tiada kecederaan lain,” jelasnya.

Orang ramai yang mempunyai sebarang maklumat berhubung kejadian tersebut dinasihatkan hadir ke balai polis berhampiran atau menghubungi Ibu pejabat Polis Daerah (IPD) Klang Selatan di talian 03-33762222 bagi membantu siasatan.

Terdahulu, penduduk di Taman Sri Andalas gempar apabila terdapat mayat ditemukan dalam keadaan tergantung pada struktur binaan dipercayai sebuah stesen LRT3 yang masih belum beroperasi.

Insiden tersebut menarik perhatian penduduk setempat yang keluar bekerja kira-kira pukul 7.30 pagi pada hari kejadian apabila mendakwa terdapat ambulans dan kawalan polis dekat jalan utama berhampiran stesen berkenaan.

Author

Pilihan Editor