HomeGlobalSwafoto, lompat riang dua kali: Cara pejuang Palestin tingkatkan semangat di Gaza

Swafoto, lompat riang dua kali: Cara pejuang Palestin tingkatkan semangat di Gaza

KETIKA tentera Israel terus memberi gambaran positif tentang eksploitasi ketenteraannya di Genting Gaza, bilangan bercakap tentang realiti yang berbeza.

Pada Sabtu, akhbar Israel Yedioth Ahronoth mendedahkan bahawa lebih daripada 5,000 tentera Israel yang cedera tiba di pelbagai hospital di Israel.

58 peratus daripada mereka yang cedera dilaporkan mengalami kecederaan serius, yang memerlukan, dalam banyak kes, pemotongan tangan dan kaki.

Mereka yang cedera semuanya menerima kecederaan mereka dalam perang Israel yang sedang berlangsung di Gaza.

Sembunyikan jumlah

Nombor ini mungkin tidak menceritakan separuh pun daripada kisah sebenar.

Sejak permulaan perang, Israel melindungi data mengenai korbannya dalam perang agar tidak menimbulkan panik di Israel. Tetapi nampaknya tentera Israel kalah dalam pertempuran itu juga.

Tuntutan untuk mendapatkan maklumat lanjut memaksa Kementerian Pertahanan Israel mengeluarkan data baharu mengenai korban perangnya.

Menurut media harian Israel, “lebih 2,000 (askar Israel) secara rasmi diiktiraf oleh Kementerian Pertahanan sebagai orang kurang upaya.”

Kita hanya boleh bayangkan berapa ribu lagi tentera yang mengalami bentuk kecederaan lain yang tidak termasuk dalam statistik.

https://twitter.com/PalestineChron/status/1733500567379484743

Taktik baharu?

Tetapi bagaimana keadaan di hadapan perang Palestin?

Sejak hari pertama perang, pejuang Palestin telah menyatakan dengan jelas bahawa ia tidak berniat untuk berkongsi sebarang maklumat tentang kerugiannya sendiri.

Penganalisis tentera, bagaimanapun, mencadangkan bahawa Briged Al-Qassam dan kumpulan pejuang lain telah menggunakan taktik ketenteraan yang bertujuan untuk mengurangkan jumlah korban dalam kalangan pejuangnya sendiri.

Taktik ini adalah berdasarkan pertempuran dalam kumpulan kecil, tiga hingga lima pejuang setiap satu, dan beroperasi di bawah perintah tempatan, yang dengan lanjutan menyelaras melalui unit perintah kecil yang tersebar di seluruh kawasan kejiranan, kem pelarian dan bandar.

Tetapi mengapa taktik ini? Dalam kes ini, jika Israel berjaya membunuh seorang ahli atau keseluruhan kumpulan pejuang, kekalahan ini tidak secara asasnya mengubah kemajuan pertempuran, apatah lagi dinamik peperangan.

Inilah sebabnya mengapa wilayah utara di Gaza, yang diceroboh oleh Israel seawal 27 Oktober, masih berjuang, kadang-kadang dengan kecekalan yang sama seperti beberapa hari lalu.

Ketika Israel sedang menyampaikan imej kemenangan, terutamanya di utara Gaza, dua imej balas Palestin yang muncul pada hari ke-61 perang dan hari ke-63 perang menafikan dakwaan Israel.

Swafoto

Yang pertama ialah imej seorang pejuang Briged Al-Qassam mengambil apa yang kelihatan seperti swafoto di hadapan kereta kebal Merkava Israel yang dibakar sepenuhnya, dengan askar Israel dilaporkan berada di dalam.

Walaupun wajah pejuang itu kabur untuk melindungi identitinya, sikap santainya menunjukkan tahap keyakinan yang besar dalam cara Hamas masih beroperasi di utara Gaza.

Selain itu, fakta bahawa tentera Israel tidak tergesa-gesa menyelamatkan rakan-rakan mereka yang terperangkap di dalam kereta kebal itu menggambarkan tahap panik dan tidak teratur di pihak tentera Israel.

Melompat kegembiraan

Imej lain ialah video yang dikongsi oleh Briged Al-Quds, sayap bersenjata Jihad Islam Palestin (PIJ).

Ia menunjukkan seorang pejuang PIJ bergegas meraikan letupan sebuah lagi kereta kebal Merkava Israel.

Semasa dia bergegas pulang untuk meraikan berita itu bersama rakan-rakannya yang bersorak, dia melompat kegembiraan sambil membawa apa yang kelihatan seperti peluru berpandu RPG.

Pejuang itu tidak melompat sekali tetapi dua kali, dalam adegan yang menjadi tular di media sosial dan dikongsi berulang kali di rangkaian berita Timur Tengah.

https://twitter.com/PalestinMedia/status/1733215516234571955

Begitu juga dengan swafoto Al-Qassam, keghairahan dan bahasa badan pejuang Briged Al-Quds tidak menunjukkan mereka mengalami kekalahan dalam pertempuran.

Peperangan gerila tidak boleh dinilai berdasarkan pergerakan kereta kebal musuh, tetapi lebih kepada tingkah laku pasukan penentang apabila kereta kebal ini maju.

Pertempuran semasa di Gaza dan kehilangan besar dalam kalangan tentera Israel menyampaikan kisah yang tidak pernah dibayangkan oleh penganalisis tentera: kumpulan pejuang Palestin yang tidak bersenjata lengkap tetapi terlatih dengan baik mampu menewaskan salah satu tentera dunia yang kononnya terkuat. – The Palestine Chronicle

Author

Pilihan Editor