HomeGlobalTentera Israel tuntut kawasan kejiranan di Khan Yunis, selatan Genting Gaza dikosongkan

Tentera Israel tuntut kawasan kejiranan di Khan Yunis, selatan Genting Gaza dikosongkan

BANDAR GAZA, Palestin: Tentera Israel pada Ahad menuntut beberapa kawasan kejiranan di bandar Khan Yunis, selatan Genting Gaza dikosongkan.

Dalam satu kenyataan yang ditujukan kepada penduduk Gaza, jurucakap tentera Israel, Avichai Adraee menyatakan bahawa tentera Israel “telah meneruskan tindakan bersungguh-sungguh terhadap Hamas dan organisasi pengganas lain di Genting Gaza.”

Beliau menyeru “penduduk kawasan kejiranan Al-Mahatta, Al-Katiba, Hamad, Al-Satar, Bani Suhaila dan Ma’an di Blok 36, 54-38, 221-219, untuk berpindah.”

“Untuk keselamatan anda, kami menjemput anda untuk berpindah ke pusat perlindungan Orang Terlantar Dalaman yang terkenal di kawasan kejiranan Al-Fukhari, Al-Shaboura, Al-Zuhur, dan Tal Al-Sultan,” tambah kenyataan itu.

Adraee menerbitkan peta apa yang disebutnya sebagai “zon pemindahan,” yang menurutnya tentera Israel membahagikan Genting Gaza kepada “blok” sebagai persediaan untuk fasa baru konflik, di mana ia menentukan tempat yang akan disasarkan dengan cara yang akan membenarkan penduduk keluar lebih awal, menurut dakwaan jurucakap itu.

Jurucakap tentera menegaskan bahawa “mematuhi arahan pemindahan adalah cara paling selamat untuk memelihara keselamatan anda, nyawa anda, dan kehidupan keluarga anda.”

Tentera Israel meneruskan pengeboman di Genting Gaza awal Jumaat selepas mengisytiharkan penamatan jeda kemanusiaan selama seminggu dengan kumpulan pejuang Palestin, Hamas.

Lebih 15,200 rakyat Palestin, kebanyakannya kanak-kanak dan wanita, telah terbunuh dalam serangan Israel sejak 7 Oktober berikutan serangan rentas sempadan oleh Hamas.

Angka kematian rasmi Israel berjumlah 1,200 orang. – Anadolu

Author

Pilihan Editor