HomeGlobal3 tentera AS terbunuh, 28 cedera dalam serangan dron di pangkalan tentera...

3 tentera AS terbunuh, 28 cedera dalam serangan dron di pangkalan tentera AS Al-Tanf

 

TIGA tentera Amerika Syarikat (AS) terbunuh dan 28 cedera hujung minggu ini dalam serangan ke atas pangkalan tentera AS Al-Tanf berhampiran sempadan Jordan-Syria, kata pegawai Amerika dan Jordan pada Ahad, lapor Anadolu.

“Pada 28 Januari, tiga anggota perkhidmatan AS terbunuh dan 25 cedera akibat serangan sehala UAS (dron) yang menjejaskan pangkalan di timur laut Jordan, berhampiran sempadan Syria,” kata Pusat Kawalan AS dalam satu kenyataan akhbar.

Dalam satu kenyataan dari Rumah Putih, Presiden AS, Joe Biden berkata: “Hari ini, hati Amerika bersedih. Malam tadi, tiga anggota perkhidmatan AS terbunuh – dan ramai yang cedera – semasa serangan dron udara tanpa pemandu ke atas pasukan kita yang ditempatkan di timur laut Jordan berhampiran sempadan Syria.”

“Sementara kita masih mengumpul fakta serangan ini, kita tahu ia dilakukan oleh kumpulan militan radikal yang disokong Iran yang beroperasi di Syria dan Iraq,” tambahnya.

Mohannad Mubaydeen, jurucakap kerajaan Jordan berkata, serangan yang menyasarkan tentera AS berhampiran sempadan Syria tidak berlaku di dalam Jordan sebaliknya menyasarkan pangkalan Al-Tanf di Syria.

Sebagai tindak balas kepada serangan itu, Naib Presiden AS, Kamala Harris berkata dalam platform X: “Seperti yang dijelaskan oleh Presiden Biden, kita akan terus memerangi keganasan, dan kita akan bertanggungjawab kepada semua pihak.”

Beberapa senator AS juga mengambil peluang untuk mengkritik dasar Biden mengenai Iran, menggesa beliau bertindak balas terhadap pasukan pengganas, baik di Iran dan di seluruh Timur Tengah.

Serangan itu dianggap sebagai salah satu serangan paling maut baru-baru ini terhadap tentera Amerika di Timur Tengah.

Lewat Ahad, kumpulan Iraq yang menggelarkan dirinya sebagai pasukan Penentangan Islam mengakui ia bertanggungjawab atas serangan itu.

Al-Tanf, sebuah pangkalan yang terletak di dalam wilayah Syria di luar kawalan rejim di mana sempadan Syria, Iraq dan Jordan bertemu, menempatkan sejumlah tentera Amerika.

Pangkalan itu sebelum ini diserang pada 4 Januari, dengan dron yang tidak dikenali yang berjaya dipintas oleh tentera AS sebelum sampai ke pangkalan itu.

Author

Pilihan Editor