HomeGlobalHamas bedil Tel Aviv ketika Israel terus serang Gaza

Hamas bedil Tel Aviv ketika Israel terus serang Gaza

 

KUMPULAN pejuang Palestin, Hamas berkata pada Isnin, ia melepaskan tembakan roket ke atas Tel Aviv di tengah Israel, buat pertama kali dalam lebih sebulan.

Sayap bersenjata kumpulan itu, Briged Qassam berkata, tembakan roket itu sebagai tindak balas terhadap pembunuhan beramai-ramai Israel terhadap orang awam, lapor Anadolu.

Saluran 12 Israel melaporkan bahawa sekurang-kurangnya 12 roket dilancarkan ke arah Tel Aviv, dengan siren amaran roket diaktifkan di tengah Israel buat kali pertama dalam tempoh lebih sebulan.

Menurut penyiar itu, roket telah dipintas di udara oleh sistem pertahanan peluru berpandu Iron Dome.

Israel menggempur Genting Gaza sejak serangan rentas sempadan 7 Oktober oleh Hamas, yang menurut Tel Aviv membunuh hampir 1,200 orang.

Walaupun keputusan sementara oleh Mahkamah Keadilan Antarabangsa (ICJ) pada Jumaat  memerintahkan Tel Aviv menghentikan tindakan pembunuhan beramai-ramai di Gaza, Israel masih meneruskan serangannya terhadap kawasan pantai di mana sekurang-kurangnya 26,637 rakyat Palestin telah terbunuh, kebanyakannya wanita dan kanak-kanak, dan 65,387 cedera sejak 7 Oktober, menurut pihak berkuasa kesihatan Palestin.

Kira-kira 85 peratus penduduk Gaza kehilangan tempat tinggal akibat serangan Israel, dan kesemua mereka kekurangan makanan, menurut PBB. Beratus-ratus ribu orang hidup tanpa perlindungan, dan kurang daripada separuh daripada trak bantuan memasuki wilayah itu berbanding sebelum konflik bermula.

Author

Pilihan Editor