HomeGlobalKumpulan pejuang Palestin keluarkan video operasi gempur tentera Israel di Gaza

Kumpulan pejuang Palestin keluarkan video operasi gempur tentera Israel di Gaza

KUMPULAN pejuang Palestin di Gaza mengeluarkan beberapa video dan kenyataan tentang pelbagai operasi mereka di seluruh Genting Gaza pada Rabu.

Ia termasuk kenyataan dan video oleh Briged Al-Qassam, sayap tentera Hamas; Briged Al-Quds, sayap tentera Jihad Islam Palestin; Briged Salah ad-din, dan Briged Syahid Al-Aqsa, sayap tentera Fatah.

Kenyataan itu merujuk kepada serangan hendap, pertempuran jarak dekat, pengeboman ke atas perkhemahan tentera Israel dan operasi-operasi lain.

The Palestine Chronicle memilih dua video oleh Al-Qassam, yang menunjukkan sebahagian daripada pertempuran terbaharu yang berlaku di Gaza.

VIDEO 1 – Briged Al-Qassam (Hamas)
Dalam video pertama, pejuang Al-Qassam dilihat bertempur dengan tentera penjajah Israel di utara Genting Gaza.

Video itu membuktikan bahawa Israel tidak mempunyai kawalan operasi ke atas bahagian utara Gaza, bukan seperti yang sering didakwa oleh tentera Israel.

VIDEO 2 – Briged Al-Qassam (Hamas)
Video kedua menunjukkan pejuang Hamas mengumpan beberapa tentera Israel ke dalam terowong di kawasan Sheikh Radwan, juga di utara Gaza.

Apa yang menarik mengenai video itu ialah tahap keselesaan dan keyakinan yang ditunjukkan oleh komander Hamas, yang memberi arahan melalui telefon, dan pejuangnya yang berada di medan tempur.

Berikut adalah penerangan mengenai video tersebut seperti yang dikongsi dalam saluran Telegram kumpulan itu.

0:22 – Sebuah dron quadcopter milik pasukan infantri tentera musuh.

0:45 – “Biar saja penutup perigi kelihatan, supaya mereka dapat lihatnya dengan cepat. Bertindak seolah-olah ada wang di dalamnya, tetapi pastikan ia tidak jelas.”

0:56 – “Mereka masuk bilik mencari kamu. Mereka sedang mara. Mereka dah sampai. Allah Maha Besar, kawan-kawan.”

1:27 – “Dengar sini, kembalilah dan biarkan mereka masuk (terowong). Biarkan bahan letupan yang berada di atas, yang di dalam perigi dan pada talian. Dan jangan risau, balik saja.”

1:43 – “Mereka dah sampai. Mereka turun ke dalamnya. Tawakal pada Allah. Dengan nama Allah.”

2:03 – “Letupkannya. Tawakal kepada Allah.”

 

Author

Pilihan Editor