HomeGlobalSeorang lagi pegawai Biden letak jawatan bantah dasar sokong Israel

Seorang lagi pegawai Biden letak jawatan bantah dasar sokong Israel

 

SEORANG pegawai kanan di Jabatan Pendidikan Amerika Syarikat (AS) meletak jawatan bagi membantah sokongan Presiden Joe Biden terhadap Israel berkata, pentadbiran telah menutup mata terhadap kekejaman terhadap rakyat Palestin di tengah-tengah perang terbaharu di Gaza.

Penasihat dasar Tariq Habash, seorang Palestin-Amerika, meletak jawatan pada Rabu, menjelaskan dalam surat peletakan jawatan bahawa dia tidak boleh terus “mewakili pentadbiran yang tidak menghargai semua nyawa manusia secara sama rata.”

“Tindakan Pentadbiran Biden-Harris meletakkan berjuta-juta nyawa yang tidak bersalah dalam bahaya, terutama bagi 2.3 juta orang awam Palestin yang tinggal di Gaza yang kekal di bawah serangan berterusan dan penghapusan etnik oleh kerajaan Israel. Oleh itu, saya mesti meletakkan jawatan,” tulis Habash. “Saya tidak boleh berdiam diri kerana pentadbiran ini menutup mata terhadap kekejaman yang dilakukan terhadap nyawa rakyat Palestin yang tidak bersalah, dalam apa yang dikatakan oleh pakar hak asasi manusia terkemuka sebagai pembunuhanan beramai-ramai oleh kerajaan Israel.”

Biden menyuarakan sokongan padu untuk tindakan balas Israel terhadap serangan pengganas Hamas pada Oktober, yang meragut kira-kira 1,200 nyawa dan menyaksikan lebih 240 orang dijadikan tebusan oleh pejuang Palestin. Bagaimanapun, operasi selama dua bulan itu menyebabkan sebahagian besar Gaza musnah, membunuh lebih 22,000 orang dan mencederakan ribuan lagi, menurut pegawai kesihatan tempatan.

Walaupun berulang kali diberi amaran tentang malapetaka kemanusiaan di Gaza oleh kumpulan hak asasi antarabangsa, termasuk Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu, Washington hanya memberi sedikit kritikan awam terhadap kempen Israel, dan terus berikrar sokongan tentera tambahan.

Pegawai kanan lain telah menyuarakan kebimbangan yang sama, dengan veteran Jabatan Negara 11 tahun Josh Paul – pengarah lama Biro Hal Ehwal Politik-Ketenteraan – juga meletak jawatan pada Oktober kerana sokongan ‘membuta tuli’ AS untuk Israel.

“Saya tidak boleh bekerja untuk menyokong satu keputusan dasar utama, termasuk menyegerakan lebih banyak senjata ke satu pihak konflik, yang saya percaya tidak berpandangan jauh, merosakkan, tidak adil dan bercanggah dengan nilai yang kami sokong secara terbuka,” Paul menulis dalam satu kenyataan menjelaskan peletakan jawatannya.

Biden melawat Israel pada hari Paul menyerahkan surat peletakan jawatannya, dan berjanji untuk meminta Kongres memperuntukkan bantuan tambahan untuk memenuhi keperluan ketenteraan sekutu itu. Walaupun dia telah menepati janji itu, penggubal undang-undang masih buntu berhubung pakej bantuan baharu, dengan Parti Republikan di Dewan menuntut reformasi menyeluruh sebelum meluluskan bantuan tambahan untuk Ukraine dan Israel. – RT

Author

Pilihan Editor