HomeGlobal14 terkorban dalam serangan udara Israel di Gaza

14 terkorban dalam serangan udara Israel di Gaza

SERAMAI 14 orang rakyat Palestin termasuk wanita dan kanak-kanak, terbunuh pada awal Selasa akibat serangan udara Israel di Genting Gaza.

Israel melakukan serangan udara ke atas kawasan kejiranan di bandar selatan Rafah berhampiran sempadan Mesir, di mana lebih 1 juta rakyat Palestin mencari perlindungan, lapor Anadolu, memetik agensi berita rasmi Palestin WAFA.

Israel telah melancarkan serangan ketenteraan maut ke atas Gaza sejak serangan rentas sempadan oleh kumpulan Palestin Hamas pada 7 Oktober 2023 yang mengorbankan hampir 1,200 orang.

Lebih 31,700 rakyat Palestin, kebanyakannya wanita dan kanak-kanak, telah terbunuh di kawasan itu dan hampir 73,800 yang lain cedera di tengah-tengah kemusnahan besar-besaran dan kekurangan barang keperluan.

Serangan Israel telah memaksa 85 peratus penduduk Gaza melarikan diri di tengah-tengah sekatan yang menghalang bekalan makanan, air bersih dan ubat-ubatan, manakala 60 peratus daripada infrastruktur enklaf itu telah rosak atau musnah, menurut PBB.

Israel dituduh melakukan pembunuhan beramai-ramai di Mahkamah Keadilan Antarabangsa.

Keputusan sementara pada Januari mengarahkan Tel Aviv menghentikan tindakan pembunuhan beramai-ramai dan mengambil langkah-langkah untuk menjamin bantuan kemanusiaan diberikan kepada orang awam di Gaza.

Author

Pilihan Editor