HomeGlobalCovid-19 mungkin beri kesan berpanjangan pada pemikiran dan ingatan

Covid-19 mungkin beri kesan berpanjangan pada pemikiran dan ingatan

 

SATU kajian mencadangkan bahawa Covid-19 mungkin mempunyai kesan kecil tetapi berkekalan terhadap keupayaan berfikir dan ingatan orang yang lebih setahun selepas terkena jangkitan.

Ujian dalam talian yang diambil oleh lebih 140,000 orang di UK menjejaki perubahan dalam pelbagai aspek fungsi otak mereka termasuk tumpuan, penaakulan, ingatan dan perancangan spatial, antara Ogos dan Disember 2022.

Laporan itu, yang diterbitkan dalam New England Journal of Medicine, mendapati defisit kecil dalam prestasi kognitif orang yang pulih daripada Covid-19 berbanding mereka yang tidak mempunyai penyakit itu.

Ini termasuk orang yang mempunyai simptom Covid-19 selama lebih daripada 12 minggu selepas jangkitan – atau Covid yang lama – yang akhirnya sembuh, kata para penyelidik yang dipetik oleh The National.

Defisit dalam fungsi otak didapati lebih besar bagi orang yang dimasukkan ke hospital dengan Covid-19 atau dijangkiti varian coronavirus yang lebih awal, seperti virus jenis liar yang asal atau alfa.

Defisit ini masih dapat dikesan setahun atau lebih selepas jangkitan, walaupun pada orang yang cepat pulih, kata para penyelidik.

Mereka berkata, orang yang mempunyai simptom Covid-19 yang bertahan lebih lama yang telah sembuh pada masa mereka melakukan ujian, mempunyai defisit yang sama saiznya dengan mereka yang mempunyai masa pemulihan yang lebih singkat.

“Orang yang mengalami simptom berterusan selepas Covid-19, yang telah sembuh, mungkin mengharapkan untuk mengalami sedikit peningkatan dalam fungsi kognitif mereka ke tahap yang sama seperti mereka yang mengalami masa sakit yang pendek.

“Selain itu, impak kognitif Covid-19 nampaknya telah berkurangan sejak peringkat awal pandemik, dengan lebih sedikit orang yang menghidap penyakit berterusan, dan kognisi kurang terjejas di kalangan mereka yang dijangkiti semasa Omicron adalah strain yang dominan.

“Bagaimanapun, memandangkan jumlah besar orang yang dijangkiti, adalah penting untuk terus memantau akibat klinikal dan kognitif jangka panjang daripada pandemik Covid-19,” kata Prof Paul Elliott, pengarang kajian kanan dan pengarah program React, Imperial College London.

Walaupun bukan istilah perubatan, “otak berkabus” digunakan untuk menggambarkan pelbagai gejala termasuk tumpuan yang lemah, berfikir lebih perlahan daripada biasa, rasa keliru, lupa dan keletihan mental berikutan jangkitan Covid-19.

Untuk memahami lebih lanjut tentang gejala Covid-19 yang dilaporkan secara meluas ini, orang yang mengambil bahagian dalam kajian React Long Covid diberi lapan tugasan dalam talian untuk mengesan perubahan halus dalam ingatan, penaakulan, fungsi eksekutif (proses mental yang terlibat dalam perancangan dan tugasan juggling), perhatian dan impulsif.

Mereka mendapati jangkitan Covid-19 dikaitkan dengan defisit dalam kebanyakan bahagian fungsi otak.

Para penyelidik berkata ini paling ketara dalam ingatan, seperti keupayaan untuk mengingat kembali gambar objek yang dilihat beberapa saat sebelum ini.

Pasukan itu membuat spekulasi ini mungkin disebabkan oleh masalah membentuk ingatan baharu dan bukannya melupakan dipercepatkan.

Orang ramai juga menunjukkan defisit kecil dalam beberapa tugas yang memerlukan perancangan ruang atau penaakulan lisan, kata penyelidik.

“Potensi kesan jangka panjang Covid-19 pada fungsi kognitif telah menjadi kebimbangan orang ramai, profesional penjagaan kesihatan dan penggubal dasar, tetapi sehingga kini sukar untuk mengukurnya secara objektif dalam sampel populasi yang besar.

“Dengan menggunakan platform dalam talian kami untuk mengukur pelbagai aspek kognisi dan ingatan pada skala besar, kami dapat mengesan defisit kecil tetapi boleh diukur dalam prestasi tugas kognitif,” kata pengarang pertama Prof Adam Hampshire, dari Jabatan Sains Otak di Imperial College London.

Mengulas mengenai kajian itu, Dr Michael Zandi, pakar neurologi dan penyelidik di Institut Neurologi Queen Square UCL, berkata, ini adalah kajian dalam talian berskala besar terhadap lebih 100,000 individu, dengan beberapa kaveat, misalnya bias dalam penentuan dan kebiasaan semasa melakukan ujian komputer.

“Kajian ini menyelaraskan penemuan dalam individu yang dimasukkan ke hospital dan tidak dimasukkan ke hospital serta menunjukkan mekanisme perhatian seperti gegaran sebagai defisit utama, dengan beberapa data yang meyakinkan terhadap kerosakan pada bahagian penyimpanan memori otak.

“Mekanisme biologi yang mendasari penemuan ini berkemungkinan berbilang, masih tidak jelas dan patut mendapat kajian terperinci dan ujian terapeutik,” katanya.

Author

Pilihan Editor