HomeGlobalIsrael serang lagi rakyat Palestin tunggu trak bantuan, beberapa mangsa terbunuh dan...

Israel serang lagi rakyat Palestin tunggu trak bantuan, beberapa mangsa terbunuh dan cedera

TENTERA Israel meneruskan kezalimannya apabila menyerang ratusan orang yang sedang menunggu trak bantuan di tenggara Bandar Gaza hingga menyebabkan beberapa rakyat Palestin terbunuh dan cedera pada Sabtu.

Tentera Israel melepaskan tembakan dan melepaskan tembakan ke arah berpuluh-puluh rakyat Palestin yang sedang menunggu trak bantuan di bulatan Kuwait di kawasan kejiranan Zeitoun di tenggara Bandar Gaza, mengakibatkan kematian dan kecederaan, kata saksi kepada Anadolu.

Menurut saksi, pasukan perubatan dan rakyat tidak dapat memindahkan sepenuhnya mangsa yang terkorban, dan masih ada mangsa yang terbaring di atas tanah.

Ia bukan kali pertama Israel bertindak kejam menyasarkan orang yang menunggu bantuan di Gaza.

Sejak beberapa bulan lalu, tentera Israel telah menyasarkan penerima bantuan dan jawatankuasa popular yang mengagihkan bantuan di bulatan Kuwait, membunuh dan mencederakan berpuluh-puluh orang yang tidak berdosa.

Israel telah melancarkan serangan ketenteraan maut ke atas Gaza sejak serangan rentas sempadan 7 Oktober yang diketuai oleh Hamas di mana hampir 1,200 warga Israel terbunuh.

Lebih 32,700 rakyat Palestin, kebanyakannya wanita dan kanak-kanak, telah terkorban di Gaza, di samping kemusnahan besar-besaran, dipaksa keluar dari kediaman dan menghadapi kebuluran.

Israel dituduh melakukan pembunuhan beramai-ramai di Mahkamah Keadilan Antarabangsa (ICJ). Keputusan sementara pada Januari mengarahkan Tel Aviv menghentikan tindakan pembunuhan beramai-ramai dan mengambil langkah-langkah untuk menjamin bantuan kemanusiaan diberikan kepada orang awam di Gaza.

Author

Pilihan Editor