HomeBeritaMahkamah & JenayahPolis rampas 41.28kg ganja, berkas penghantar barang

Polis rampas 41.28kg ganja, berkas penghantar barang

 

MELAKA: Seorang lelaki disyaki terbabit dalam sindiket penyeludupan serta pengedaran dadah termasuk cecair vape mengandungi ganja di negeri ini ditahan polis pada Ahad lalu.

Suspek berusia 45 tahun itu ditahan sepasukan pegawai dan anggota Jabatan Siasatan Jenayah Narkotik (JSJN) Bukit Aman bersama JSJN Melaka di Kawasan Rehat dan Rawat (R&R) Ayer Keroh, arah selatan, Lebuh Raya Utara Selatan.

Ketua Polis Melaka, Datuk Zainol Samah berkata, hasil risikan dijalankan polis mendapati sindiket terbabit mula aktif sejak awal 2023.

“Dalam serbuan itu, polis turut merampas dadah jenis ganja seberat 41.28 kilogram serta 300 unit cecair ganja dianggarkan bernilai RM130,971.

“Semua dadah ini yang dirampas ini dipercayai boleh digunakan oleh seramai 206,405 orang penagih,” katanya dalam kenyataan pada Rabu.

Beliau berkata, semakan rekod yang dijalankan mendapati suspek yang bekerja sebagai penghantar barang itu mempunyai satu rekod dadah lampau di bawah Seksyen 15(1) (a) Akta Dadah Berbahaya (ADB) 1952 dan ujian saringan air kencingnya adalah negatif.

“Suspek direman selama tujuh hari bermula 24 hingga 30 Mac ini dan kes disiasat mengikut Seksyen 39B ADB 1952,” katanya.

Author

Pilihan Editor