HomeBeritaTH beku akaun pendeposit jadi mangsa scammer

TH beku akaun pendeposit jadi mangsa scammer

CYBERJAYA: Lembaga Tabung Haji (TH) mengambil langkah proaktif dengan membekukan akaun seorang pendepositnya, yang didakwa menjadi mangsa penipuan (scammer) dan mengalami kerugian sebanyak RM12,000.

TH menerusi kenyataan pada Rabu memaklumkan, perkara itu penting bagi mengelakkan berlakunya kerugian lebih besar ke atas mangsa.

Jelasnya, tindakan itu dilakukan tiga hari sebelum aduan mangsa dibuat, selepas TH mendapati terdapat transaksi yang mencurigakan.

“TH juga sedang melakukan siasatan berhubung kejadian itu, malah mangsa juga sudah membuat laporan polis dan TH akan sentiasa bekerjasama dengan Polis Diraja Malaysia (PDRM) dalam sebarang siasatan ke atas kes penipuan siber itu.

“TH sekali lagi mengingatkan orang ramai untuk tidak membuka mana-mana mesej dan hantaran yang meragukan atau berkongsi data peribadi dengan mana-mana pihak,” katanya.

Pada Selasa, media tempatan melaporkan, seorang bilal masjid berputih mata apabila wang berjumlah RM12,000 dalam akaun Tabung Haji miliknya didakwa dipindah tanpa kebenaran pada Februari lalu.

Laporan dibuat mangsa pada 26 Februari lalu membabitkan kes wang simpanan Tabung Haji yang didakwa berkurangan.

Hasil siasatan polis mendapati, mangsa menerima satu pesanan ringkas daripada TH menyatakan terdapat pemindahan wang membabitkan akaun miliknya ke akaun bank individu lain, iaitu sebanyak RM3,000 pada 20 Februari dan dua kali transaksi berjumlah RM1,000 dan RM2,000 pada 21 Februari.

Dalam perkembangan sama, TH menegaskan, platfom atas talian THiJARI dibangunkan dengan ciri keselamatan yang menepati amalan terbaik di pasaran.

“Aplikasi THiJARI dilengkapi dengan pelbagai ciri keselamatan antaranya nama pengguna, kata laluan yang dienkripsi, serta gambar keselamatan untuk memastikan aplikasi itu disambung ke laman web rasmi THiJARI.

“Untuk sebarang pertanyaan lanjut, pendeposit boleh berhubung dengan THCC di talian 03-6207 1919,” katanya.

Author

Pilihan Editor