HomeBeritaHasrat Timor-Leste kerjasama dalam sektor pendidikan, kesihatan

Hasrat Timor-Leste kerjasama dalam sektor pendidikan, kesihatan

TIMOR-LESTE berhasrat untuk berkolaborasi dalam sektor pendidikan dan kesihatan yang dilihat berpotensi besar untuk meningkatkan kerjasama antara kedua-dua negara.

Timbalan Perdana Menteri, Datuk Seri Dr Ahmad Zahid Hamidi memaklumkan, perkara itu disuarakan oleh rakan sejawatannya dari Timor-Leste, Mariano Assanami Sabino Lopes yang juga Menteri Hal Ehwal Sosial dan Menteri Pembangunan Luar Bandar dan Perumahan Komuniti, dalam pertemuan selepas berlangsungnya Persidangan Antarabangsa Ketua-Ketua Agama 2024 di Petaling Jaya, Selangor pada Selasa.

“Pada ruang masa yang ada, saya menerangkan tentang pelbagai inisiatif yang dilakukan Kementerian Kemajuan Desa dan Wilayah (KKDW) termasuk usaha memajukan desa, memangkin keterjaminan makanan negara, memperkasa TVET (Pendidikan dan Latihan Teknikal dan Vokasional) dan pembangunan industri halal.

“Melihat usaha dan kejayaan yang dilakukan oleh kerajaan Malaysia dalam membangunkan modal insan dan kesejahteraan rakyat, beliau menyatakan hasrat untuk berkolaborasi dalam sektor pendidikan dan kesihatan,” katanya menerusi hantaran di laman Facebook beliau pada Selasa.

Ahmad Zahid yang juga Menteri Kemajuan Desa dan Wilayah memaklumkan, Lopes turut menzahirkan penghargaan kepada Malaysia yang telah memberi banyak peluang pendidikan untuk anak-anak dari Timor-Leste selama ini.

“Semoga pertemuan ini dapat membawa kebaikan dan mewujudkan keakraban antara Malaysia dan Timor-Leste dalam pelbagai bidang, serta meletakkan Malaysia sebagai contoh terbaik dan menjadi ikutan negara serantau,” katanya.

 

Author

Pilihan Editor