HomeBeritaDatuk dan nenek Zayn Rayyan dibebaskan dengan jaminan polis

Datuk dan nenek Zayn Rayyan dibebaskan dengan jaminan polis

PETALING JAYA:* Zahari Mohd Reba dan Hasni Zakaria, datuk dan nenek sebelah bapa Zayn Rayyan Abdul Matiin, telah dibebaskan dengan jaminan polis pada pukul 2.30 petang, Khamis. Mereka diiringi oleh ahli keluarga dan Peguam Fahmi Moin ketika keluar dari Ibu Pejabat Polis Daerah (IPD) Petaling Jaya.

Zahari, ketika ditemui media, menyatakan bahawa layanan pihak polis sepanjang tahanan semalaman adalah baik. “Makanan dan minuman disediakan dengan baik, dan saya berterima kasih kepada pihak polis atas layanan profesional mereka. Saya ingin pulang untuk berehat dan melawat anak saya, Zaim Ikhwan, serta menantu saya, Ismanira,” katanya.

Pada hari sebelumnya, Zahari dan Hasni ditahan bagi membantu siasatan kes pembunuhan Zayn Rayyan di bawah Seksyen 302 Kanun Keseksaan. Ketua Polis Selangor, Datuk Hussein Omar Khan, mengesahkan penahanan tersebut.

Zahari juga berkongsi tentang keadaan adik kepada Zayn Rayyan yang kini semakin susut badan kerana enggan makan. “Sepupu saya kini menjaga cucu seorang lagi, dan setiap petang dia akan memeriksa langsir rumah untuk melihat jika ‘mummy’ dan ‘daddy’ sudah pulang. Berat badan dia menurun kerana enggan makan, dan saya sangat simpati dengan keadaannya,” katanya.

Menurut Peguam Fahmi Moin, yang mewakili Zaim Ikhwan, kedua-dua datuk dan nenek tersebut sedih kerana ibu bapa Zayn Rayyan masih didakwa di mahkamah. Namun, mereka merasa lega kerana dakwaan bukan di bawah Seksyen 302 Kanun Keseksaan yang tidak membenarkan jaminan, tetapi di bawah Akta Kanak-Kanak 2001 yang membolehkan jaminan.

Fahmi juga menjelaskan bahawa penahanan Zahari dan Hasni adalah untuk menyambung keterangan yang telah diberikan sebelum ini. “Datuk dan nenek perlu melaporkan diri di balai polis berdekatan setiap bulan, dan saya yakin mereka akan mematuhi arahan PDRM serta memberikan kerjasama penuh dalam usaha mencari pembunuh Zayn Rayyan,” tambahnya.

Author

Pilihan Editor