HomeBeritaFuziah ambil berat rayuan pengendali lori tunda tentang subsidi diesel

Fuziah ambil berat rayuan pengendali lori tunda tentang subsidi diesel

PUTRAJAYA: Timbalan Menteri Perdagangan Dalam Negeri dan Kos Sara Hidup, Fuziah Salleh, menyatakan bahawa kementerian bersedia untuk membantu pengendali lori tunda dalam rayuan mereka untuk dipertimbangkan menerima subsidi diesel bagi mengurangkan kos operasi mereka.

Gabungan lori tunda Semenanjung Malaysia berhimpun di Putrajaya bagi menyerahkan memorandum untuk dapatkan subsidi diesel petang semalam.

Lebih daripada 100 pengendali lori tunda berkumpul di luar kementerian petang semalam untuk menyerahkan memorandum yang mendesak kerajaan memasukkan lori tunda dalam senarai 23 kategori kenderaan yang layak menerima bantuan diesel di bawah sistem kawalan diesel bersubsidi.

Fuziah Salleh berkata, perkara tersebut akan dibawa ke jawatankuasa rayuan subsidi diesel untuk pertimbangan selanjutnya.

“Fokus utama kementerian adalah pada barangan keperluan, dan kami terbuka untuk berbincang dengan mana-mana pihak,” katanya.

Kerajaan telah menghentikan subsidi diesel di Semenanjung Malaysia pada 3 Jun, dengan harga diesel meningkat daripada RM2.15 kepada RM3.35 seliter. Kadar ini akan dikaji semula setiap minggu.

Kenderaan yang termasuk dalam skim subsidi boleh membeli bahan api pada harga RM2.15 seliter.

Author

Pilihan Editor