HomeBeritaIbu bapa kanak-kanak autism mengaku tidak bersalah atas tuduhan pengabaian

Ibu bapa kanak-kanak autism mengaku tidak bersalah atas tuduhan pengabaian

Petaling Jaya – Ibu bapa kepada Zayn Rayyan Abdul Matiin, seorang kanak-kanak autism berusia enam tahun, mengaku tidak bersalah atas tuduhan mengabaikan anak mereka pada Disember tahun lalu. Pasangan tersebut, Zaim Ikhwan Zahari dan Ismanira Abdul Manaf, dihadapkan ke Mahkamah Sesyen Petaling Jaya dengan dakwaan pengabaian yang berpotensi menyebabkan kecederaan.

Pengakuan tersebut dibuat di hadapan Hakim Dr Syahliza Warnoh pada Khamis. Kedua-dua tertuduh tiba di Kompleks Mahkamah Petaling Jaya sekitar jam 9.12 pagi dengan menaiki van polis. Mereka telah direman pada 1 Jun lalu bagi membantu siasatan di bawah Seksyen 302 Kanun Keseksaan berkaitan kes pembunuhan.

Kehilangan Zayn Rayyan dilaporkan berlaku di kediaman keluarganya di Apartment Idaman, Damansara Damai, pada 5 Disember tahun lalu. Mayatnya ditemui keesokan harinya di anak sungai berhampiran apartment tersebut, menimbulkan kesedihan dan kemarahan dalam kalangan masyarakat.

Hasil bedah siasat yang diumumkan pada 7 Disember mengesahkan bahawa Zayn Rayyan mati dibunuh, dengan kesan kecederaan pada leher dan badannya. Kes ini kini dalam proses perundangan untuk menentukan tanggungjawab dan keadilan bagi Zayn Rayyan.

Author

Pilihan Editor