HomeBeritaKekal objektif buat garis panduan program DLP

Kekal objektif buat garis panduan program DLP

PUTRAJAYA – Semua pihak harus kekal objektif terhadap Garis Panduan Program Dwibahasa (DLP) yang diperkenalkan baru-baru ini, kata Menteri Pendidikan Fadhlina Sidek.

Beliau menegaskan bahawa pelaksanaan DLP mesti mematuhi dasar “Memartabatkan Bahasa Malaysia dan Memperkukuh Bahasa Inggeris (MBMMBI)” serta berusaha mencapai matlamat negara tanpa mengabaikan hak pelajar untuk belajar Matematik dan Sains dalam Bahasa Malaysia atau bahasa ibunda mereka di sekolah vernakular.

Menurut Fadhlina, dasar MBMMBI jelas menunjukkan keperluan untuk memartabatkan kedudukan BM sebagai bahasa kebangsaan dan memperkukuhkan penguasaan Bahasa Inggeris. Beliau menyatakan bahawa pelancaran garis panduan tersebut telah menerima pelbagai reaksi, dengan sesetengah pihak masih melihatnya sebagai langkah mundur, manakala yang lain menganggapnya sebagai langkah pembetulan ke arah pelaksanaan yang lebih baik. Beliau juga bimbang terhadap kurang penguasaan Bahasa Malaysia antara kalangan pelajar, walaupun terdapat sedikit peningkatan dalam keputusan BM Sijil Pelajaran Malaysia (SPM) tahun ini.

Kementerian Pendidikan tidak akan tunduk kepada tekanan daripada mana-mana kumpulan atau individu yang hanya mahu sesuatu mengikut kehendak mereka, tegas Fadhlina. Beliau menambah bahawa DLP bukan satu-satunya program untuk meningkatkan penguasaan Bahasa Inggeris dalam kalangan pelajar, dengan adanya Program Profesional Upskilling untuk Guru Bahasa Inggeris (Pro-ELT) dan Program Penghayatan Tinggi (HIP) yang melibatkan guru dan pelajar di semua sekolah.

Beliau berkata demikian di sebuah sesi media di sini, pada Rabu.

Author

Pilihan Editor