HomeBeritaTalentCorp sokong program 'Invest4Good: Unlocking Robotics & AI' untuk sekolah-sekolah di Sabah

TalentCorp sokong program ‘Invest4Good: Unlocking Robotics & AI’ untuk sekolah-sekolah di Sabah

KUALA LUMPUR – Memperluaskan strategi untuk memanfaatkan kepakaran rakyat Malaysia di luar negara, Talent Corporation Malaysia Berhad (TalentCorp), sebuah agensi di bawah Kementerian Sumber Manusia (KESUMA), meningkatkan komitmennya untuk memperkasakan dan menawarkan platform kepada rakyat Malaysia di seluruh dunia untuk memainkan peranan aktif dalam inisiatif pembangunan negara.

Melalui inisiatif Malaysia di Hati (MyHeart), TalentCorp bekerjasama dengan Social Value Malaysia (SVM) untuk menyokong program Invest4Good di Lahad Datu, Sabah, yang akan bermula pada bulan Ogos tahun ini.

Pada satu acara TalentCorp baru-baru ini di London yang dihadiri oleh 300 rakyat Malaysia yang tinggal di United Kingdom, YB Steven Sim Chee Keong, Menteri KESUMA mengumumkan bahawa TalentCorp akan memperuntukkan £10,000.00 (sekitar RM60,000.00) untuk kerjasama dengan SVM. Ini akan membantu memperkasakan 60 guru sekolah di Lahad Datu, membolehkan mereka melatih lebih daripada 120 pelajar sekolah rendah dan menengah dalam asas-asas Robotik dan AI yang diintegrasikan ke dalam bilik darjah mereka.

“Inisiatif TalentCorp MyHeart menegaskan komitmen KESUMA terhadap pembangunan bakat dan modal insan, merangkumi rakyat Malaysia baik di dalam mahupun di luar Malaysia. Invest4Good untuk Sabah memainkan peranan penting dalam membuka peluang pendidikan STEM kepada anak-anak sekolah kita di Malaysia. Kami berbangga menyokong rakyat Malaysia di luar negara yang bersemangat untuk menyumbang pengetahuan dan pengalaman mereka demi manfaat tanah air mereka,” katanya.

SVM adalah sebuah perusahaan impak sosial yang berusia dua tahun yang diasaskan bersama oleh rakyat Malaysia Dr. Jane Chang dan Profesor Dr. Ainurul Rosli dari Universiti Brunel London, yang juga berada di lembaga Malaysia Impact Alliance (MyImpact), sebuah NGO bebas yang bertujuan menyumbang kepada pertumbuhan dan pembangunan ekosistem pelaburan impak Malaysia.

Dalam acara yang sama, YB Steven Sim juga memperkenalkan MyHeart Innovate, sebuah program selama tiga bulan untuk rakyat Malaysia di luar negara yang bercita-cita untuk menubuhkan syarikat permulaan yang mampan dan boleh berkembang di Malaysia. Kerjasama dengan Cradle dan BEYOND4, inisiatif ini bertujuan menawarkan laluan berstruktur untuk usahawan pemula yang bercita-cita tinggi untuk memperoleh kemahiran keusahawanan, memperdalamkan wawasan pasaran, dan mendapatkan akses kepada mentor berpengalaman, pakar industri, dan potensi pembiayaan.

“Matlamat kami adalah untuk memudahkan sumbangan potensi rakyat Malaysia dan menyediakan peluang untuk mereka berkhidmat kepada negara, tanpa mengira keputusan mereka untuk kembali ke Malaysia atau tinggal di luar negara.” kata beliau.

Author

Pilihan Editor