HomeBeritaTanah runtuh di Gunung Kinabalu

Tanah runtuh di Gunung Kinabalu

KOTA KINABALU – Hujan lebat sejak beberapa hari yang lalu telah mencetuskan sekurang-kurangnya dua tanah runtuh di Gunung Kinabalu yang ikonik di Sabah.
Kejadian pertama dilaporkan sekitar jam 1.20 pagi di satu sisi gunung, diikuti oleh satu lagi di kawasan yang sama, dan aliran lumpur berlaku sekitar jam 5 pagi awal Ahad.
tanah runtuh
Sumber foto: Malaysia Tribune
Pengarah Taman Sabah Dr. Maklarin Lakim berkata tiada kecederaan dilaporkan dalam kejadian tersebut, yang berlaku di Ulu Sungai kawasan Mesilau di dataran tinggi Kundasang, kira-kira 100km dari sini.
“Ia jauh dari laluan ke puncak,” katanya semalam.
Sisa runtuhan dari tanah runtuh jatuh ke dalam sungai Mesilau dan akhirnya mengalir ke sungai Liwagu, di mana loji rawatan air daerah terletak.
“Keadaan terkawal, kami sedang memantau dan kesannya terhadap aliran sungai,” kata Maklarin.
Sebuah video yang merakam salah satu tanah runtuh telah beredar di media sosial semalam. Dalam klip tersebut, kelihatan campuran sisa runtuhan dan lumpur mengalir deras menuruni gunung.
Ketua balai Bomba dan Penyelamat Ranau, Ridwan Mohd Taib, berkata mereka tidak dimaklumkan tentang kejadian tersebut tetapi akan mula memantau keadaan selepas menonton video tersebut.
“Tanah runtuh dan aliran lumpur kilat tidak menjejaskan kampung berdekatan,” katanya, sambil menambah mereka akan menggunakan dron kerana kawasan tersebut, yang terletak di bawah bidang kuasa Taman Sabah, tidak dapat diakses.
Sementara itu, di daerah Membakut di barat daya, kira-kira 90km dari sini, jumlah mangsa banjir yang dipindahkan telah meningkat kepada 100 orang setakat jam 8 pagi semalam.
Dalam satu kenyataan, sekretariat Jawatankuasa Pengurusan Bencana Sabah berkata mangsa banjir kini ditempatkan di Dewan Selagon di Beaufort.
Ia berkata hujan berterusan sejak Khamis lepas telah menyebabkan beberapa kawasan ditenggelami air.
Setakat ini, tujuh kawasan hotspot telah dikenal pasti.

Author

Pilihan Editor